Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2013

Ιατρικός τουρισμός: Οι ενστάσεις και η... λαμογιά

Ιατρικός τουρισμός: Οι ενστάσεις και η... λαμογιά
Διεξήχθη χθες στη Μόσχα το Greek Medical Tourism Workshop, στο οποίο εκπρόσωποι ελληνικών ιδιωτικών κλινικών είχαν συναντήσεις με Ρώσους tour operators.

Γενικότερα, τo ζήτημα της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι πολύ της μόδας το τελευταίο διάστημα και στηρίζεται επικοινωνιακά τόσο από τους κλινικάρχες, όσο και από την κυβέρνηση (Υπουργείο Τουρισμού).

Στελέχη μάλιστα των εταιρειών υποστηρίζουν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια προσέλκυσης ασθενών, τόσο από τις χώρες που επικρατεί καθολικό θρήσκευμα (δεν επιτρέπονται εξωσωματικές εγκυμοσύνες), όσο και από τις αραβικές χώρες (μεταξύ άλλων απαγόρευση εκτρώσεων και περιοριστικοί όροι στις εξωσωματικές σε αρκετές, πέρα από τις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλήνων-Αράβων).

Άλλωστε, το επίπεδο των Ελλήνων γιατρών είναι πολύ υψηλό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πολύ γνωστούς τουριστικούς προορισμούς.

Η πρώτη ένσταση βέβαια που τίθεται είναι το αν η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτόν, και ιδίως στο μέτωπο του κόστους.

Υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, απαντώντας στη σχετική ερώτηση που του θέσαμε, σημείωσε: «Πριν από την οικονομική κρίση, η θέση μου θα ήταν αρνητική. Τώρα όμως έχουμε δει σημαντικές μειώσεις τιμών τόσο στα κασέ των καλών γιατρών, όσο και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στις ξενοδοχειακές και λοιπές υπηρεσίες. Πιστεύω πως το πρόγραμμα θα μπορούσε να τρέξει άνετα αν όλοι έριχναν κάπως τα τιμολόγιά τους, κάτι πολύ λογικό αν αναλογιστούν ότι θα προσελκύσουν πολλούς νέους πελάτες».

Και αν -θεωρητικά τουλάχιστον- η πρώτη ένσταση (αυτή της ανταγωνιστικότητας) έχει απαντηθεί επαρκώς, η δεύτερη ένσταση χρειάζεται… πολλά εκατομμύρια ευρώ για να απαντηθεί!

Με τις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις τράπεζες (αφού τα ασφαλιστικά ταμεία τους οφείλουν πληρωμές ετών) με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσουν τις σχετικές επενδύσεις που απαιτούνται, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ενεργά στον ιατρικό τουρισμό;

Κύκλοι επίσης της αγοράς υποστηρίζουν πως στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού προσπαθούμε να βάλουμε το… κάρο μπροστά από το άλογο.

«Θα πρέπει πρώτα να βρούμε έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο εξυπηρέτησης των ιατρικών αναγκών των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας», υποστηρίζουν.

Γενικότερα, καταγγέλλεται η ύπαρξη και η δράση μικρών και μεγάλων κυκλωμάτων, που παίρνουν «προμήθειες» προκειμένου να μεταφέρουν τους τουρίστες-ασθενείς σε συγκεκριμένους γιατρούς, διαφόρων κλινικών.

«Σ’ αυτό το κύκλωμα μετέχουν πολλοί. Από απλοί βαρκάρηδες, έως και γιατροί κέντρων υγείας. Υπάρχουν γιατροί των Αθηνών που έχουν αναπτύξει τέτοια άτυπα δίκτυα πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα και δουλεύουν κυρίως με τουρίστες!».

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, υπάρχουν περιπτώσεις μέσα από τα συγκεκριμένα κυκλώματα, οι τουρίστες καλούνται να καταβάλουν πολύ υψηλότερα ποσά από αυτά της Ισπανίας, για να μην κάνουμε συγκρίσεις με τα αντίστοιχα ποσά της Τουρκίας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v