Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2005

MLS: Το... ”παζλ” μιας μετοχής software

Πήρε το μάτι μας μια ανακοίνωση της MLS για τη δοκιμαστική λειτουργία του on line πολυεθνικού game EUROCITIZEN το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (περισσότερα στις ειδήσεις του euro2day) και θυμηθήκαμε τα παράπονα κάποιων φίλων της στήλης για την καταβαράθρωση της τιμής της μετοχής από τα 8 ευρώ το Μάιο του 2002 στα ...0,71 ευρω!!!

Είπαμε λοιπόν να δούμε την αποτίμηση, τα οικονομικά αποτελέσματα, τις υποχρεώσεις και τα αναμορφωμένα, μήπως βγάλουμε κάποια άκρη.

Είδαμε μια μικρή αύξηση του τζίρου σε σχέση με το 2003, που όμως συνοδεύτηκε από μείωση των κερδών κατά σχεδόν 20%, στα 1,53 εκατ. ευρώ.

Λίγες οι παρατηρήσεις των ορκωτών (κυρίως για αποτιμήσεις συμμετοχών και αποθέματα) οπότε τα αναμορφωμένα κέρδη προσδιορίζονται με... ”αυστηρότητα” σε 1,25 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Που σημαίνει ότι η MLS αποτιμάται 7 φορές τα αναμορφωμένα κέρδη προ φόρων και μόλις στο 0,70 των ιδίων κεφαλαίων της, αλλά και πάνω από 2 φορές τις πωλήσεις της.

Στις σημειώσεις των ορκωτών πάντως δεν μας άρεσε η παρατήρηση ότι η εταιρία δεν τήρησε πλήρως τους λογαριασμούς της αναλυτικής λογιστικής, κι ότι ”το κόστος παραγωγής προσδιορίστηκε εξωλογιστικά και χρήζει βελτιώσεως”, όπως και το ότι ”δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον έλεγχο της αποτίμησης των αποθεμάτων”.

Αυτών περιλαμβανομένων, το πρώτο που φαίνεται λογικό είναι ότι η πτώση που έχει μεσολαβήσει ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής αποτίμησης και προσδοκιών ή άλλων... τινών της τότε περιόδου. Το δεύτερο είναι ότι η εταιρία ίσως να επηρεάζεται από τη γενικότερη ”απαρέσκεια” της αγοράς προς τον κλάδο της πληροφορικής και του software μετά από όσα έχουν συμβεί.

Στα συν της εταιρίας οι σχεδόν ανύπαρκτες υποχρεώσεις (1,4 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια πάνω από 12,5 ευρώ).

Από την άλλη οι λογαριασμοί ”αποθέματα” ύψους 2,6 εκατ. ευρώ και ”Πελάτες-Επιταγές εισπρακτέες” ύψους 3,54 εκατ. ευρώ είναι μάλλον υψηλοί σε σχέση με τις πωλήσεις (4,22 εκατ ευρώ) ιδίως όταν το ”εμπόρευμα” είναι.... software.

Απότομη και η άυξηση των παγίων στοιχείων από τα 6,97 εκατ. ευρώ στα 9,59 εκατ. ευρώ (σχεδόν 40%) μέσα σε μία χρήση!

Tέλος δεν αποκλείεται να ασκείται επιρροή (έστω και...παραλόγως) από το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας συνδέεται οικογενειακά με άλλη –κατασκευαστική- εταιρία, ονόματι Καματάκης η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα...

Τελικά πάντως, το ερώτημα είναι ένα. Δεδομένης της επάρκειας κεφαλαίων, άν οι μέτοχοι που διοικούν την εταιρία, θεωρούν την τιμή ”φτηνή”,με βάση τις προοπτικές της, γιατι δεν προχωρούν σε αγορά ιδίων μετόχών;

Γιατί; Αυτό ρωτούν και οι μικρομέτοχοι της...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v