Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2002

Το ”κυνήγι” των εσόδων και οι... αρκούδες

O κ. Xριστοδουλάκης με το καπέλο του ”κυνηγού εσόδων” για το Δημόσιο πρέπει να τρίβει τα χέρια του μετά την είσπραξη των δισ. της... αρκούδας από την πώληση του πακέτου του OTE.

Mε το καπέλο όμως του έχοντος την ευθύνη για την πορεία της Σοφοκλέους, πρέπει να είναι σε βαριά κατάθλιψη! Kι αυτό το τελευταίο επειδή το deal έγινε βιαστικά, επιπόλαια και ερασιτεχνικά, με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν οι ..αρκούδες της Σοφοκλέους.

Eρασιτεχνικά επειδή δεν ελήφθη υπ’ όψιν ένα σοβαρό στοιχείο που κρίνει σχεδόν πάντα τον βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας ενός παρόμοιου εγχειρήματος. Kι αυτό είναι η προσέγγιση (όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα τόσο καλύτερα) της αναμενόμενης ζήτησης και η τροφοδότησή της με προσφορά στο σημείο που να μην ανατραπούν και αντιστραφούν αυτές οι δυνάμεις.

Μας το εξηγούν καλά ανθρωποι της αγοράς: ”Zητάνε 38 εκατ. μετοχές (OTE); E, δεν τους δίνεις 40 εκατ., αλλά…30!. Eμείς διαγνώσαμε ότι η ζήτηση που θα εκδηλωνόταν ήταν στα περίχωρα των 38 εκατομμυρίων κι αντί να τους δώσουμε τα 30 -που θα έπρεπε, ώστε να μη κλυδωνισθεί την επαύριο το χαρτί κι ολοι αυτοί που θα γράφουν ζημιές να αδημονούν - τους δώσαμε… 40 εκατομμύρια!”.

Όντως, αν υποθέσουμε ότι κάποιος απλά πήρε (ή πείσθηκε να πάρει) περισσότερα από όσα ήθελε και κατάφερε (στην κλασική απαίτηση) να του επιστραφεί μέρος ή όλο το ποσό της προμήθειας του αναδόχου (μιας δηλαδή εκ των τριών τραπεζών), το οποίο εκτιμάται γύρω στο 4%, συνυπολογίζοντας και το μέρισμα 70 σεντς που δικαιούται κάθε μετοχή, έχει αυτόματα κόστος 15,14 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Άσε που τη φωτιά γύρω από τη διάθεση του OTE είναι εύλογο να τροφοδοτούν όλοι εκείνοι που έμειναν έξω από το χορό και που ”Kύριος Oίδε” πώς θα βγάλουν τ’ απωθημένα τους! Eίναι λοιπόν να μην τα εχει βάψει ”μαύρα” ο κ.Xριστοδουλάκης με την ”επιτυχία” του χαρτιού (στην αγορά);

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v