Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2006

H σημασία του momentum και των ”γρήγορων” ξένων

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, που δεν εμπεριέχει ”συνωμοσίες” και κόλπα, παραμένει όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και επικίνδυνη για τους… απρόσεκτους!

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, τα βασικά στοιχεία της οποίας είναι αδιαμφισβήτητα (και εν μέρει παρουσιάστηκαν σε χθεσινό σχόλιο της στήλης), τη θέση των Ελλήνων ”γρήγορων” παικτών του παρελθόντος, που ανέβαζαν και κατέβαζαν μετοχές, έχουν πάρει πολύ πιο ισχυρά ξένα funds, που ανήκουν στην κατηγορία των Hedge Funds.

Για τους συγκεκριμένους επενδυτές σημασία δεν έχουν οι τιμές-στόχοι και τα μεσομακροπρόθεσμα στοιχεία, θεμελιώδη κ.λπ., αλλά το momentum, δηλαδή η ισχυρή τάση.

Όταν βλέπουν την αγορά να ανεβαίνει, μπαίνουν και ενισχύουν (λόγω μεγέθους σε σχέση με την αγορά μας) την κρατούσα τάση, και όταν δουν ότι η τάση αλλάζει και γίνεται πτωτική, ενισχύουν την κάθοδο, είτε σορτάροντας είτε απλώς πουλώντας τις συμμετοχές τους.

Γι’ αυτό και βλέπουμε μεγάλες μετοχές να πέφτουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Οι ”γρήγοροι” πουλάνε και οι πιο μακροπρόθεσμοι τραβιούνται πίσω και αγοράζουν ”διακριτικά”, γιατί το φθηνό μπορεί πάντα να γίνει και φθηνότερο…

Όπως και να ’χει, σημασία για τον απλό επενδυτή έχει αυτό που βλέπει. Και βλέπει μετοχές όχι μόνο της μικρής, αλλά και της μεσαίας και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να χάνουν έδαφος με απότομους ρυθμούς.

Αυτό ωστόσο ΔΕΝ είναι μη αναμενόμενο. Απότομα ανέβηκε η αγορά, απότομα πέφτει.

Και όπως κάποιες μετοχές πήραν ύψος αδικαιολόγητα, έτσι τώρα πέφτουν, με τη ρευστότητα να εξανεμίζεται, εγκλωβίζοντας όσους δεν πούλησαν (ή αγόραζαν στα ψηλά) πιστεύοντας ότι η διόρθωση θα… αργήσει.

Όπως πάντα, κερδισμένοι είναι εκείνοι που έχουν αγοράσει πραγματικές αξίες, σε λογικές αποτιμήσεις και όχι απλώς το χαρτί που ανέβαινε.

Διότι αυτοί, ακόμη κι αν αγόρασαν σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν την επόμενη ανοδική φάση, χωρίς να αγχώνονται για την ”ουσία” των τίτλων που έχουν στα χέρια τους…

Υ.Γ.: Τα δύο παρακάτω σχόλια είναι προχθεσινά, πλην όμως η χθεσινή συμπεριφορά των μετοχών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με τη βίαιη πτώση που παρουσίασαν (απώλειες απο -8% έως -15%), απλώς τα ενισχύει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v