Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Το StartSmart South Eastern Europe (πρώην ΜΙΤ Enterprise Forum Greece) συνεχίζει τη 10ετή πορεία του στην επιτάχυνση νεοφυών επιχειρήσεων διοργανώνοντας τo «StartSmart SEE Accelerator 2024 Spring Edition», το οποίο απευθύνεται σε startups από όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έτσι, για μία ακόμη φορά, η Αθήνα θα γίνει κόμβος συγκέντρωσης πολλών startup εταιρειών υψηλής -προχωρημένης τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, με έμφαση σε αυτές που χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, η επιστήμη των υλικών κ.ά., έτσι ώστε να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σε τομείς όπως αυτοί της ασφάλειας, της υγείας, της διατροφής, των μεταφορών, της παραγωγής, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της διακυβέρνησης κ.α. Η περίοδος των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Ενδιαφέρουσα -αν μη τι άλλο- η χθεσινή διπλή "έξοδος" ΟΔΔΗΧ και Εθνικής, στον απόηχο των Moody's και JP Morgan.

Οσον αφορά στον Οργανισμό, η δημοπρασία μπορεί να ήταν απλή ωστόσο ήταν μία ένδειξη. Η προσφορά στα 929 εκατ., αντλήθηκαν 250 εκατ. με απόδοση 2,85% . Δείγμα γραφής θετικόν.

Στην περίπτωση της Εθνικής, πιο σύνθετη, το δείγμα γραφής εξίσου θετικόν. Η διοίκηση άντλησε 500 (έναντι 400 εκατ. αρχικού στόχου) που σημαίνει πως καλύπτεται η προαιρετική πρόταση εξαγοράς, έναντι μετρητών, των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (με λήξη 2029), επιμηκύνεται η περίοδος (αναγκών χρηματοδότησης) με το ανάλογο ετήσιο επιτοκιακό όφελος (καθώς μειώνεται το ανά έτος κόστος αποπληρωμής).

Η JP Morgan βάζει «πάγο» στις προσδοκίες για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον MSCI Development Markets.

Τα όσα πρώτος έκανε γνωστά στην κοινότητα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, δημοσιοποιώντας την έκθεση του αμερικανικού οίκου, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα για όσους δεν ενθουσιάζονται από τις πομφόλυγες των αρμοδίων. 

Ολο αυτό το διάστημα γίνονται οι δέουσες ενέργειες προκειμένου σταδιακά σε βάθος χρόνου το ΧΑ να αποκτήσει, επί της ουσίας, τα χαρακτηριστικά/προϋποθέσεις ενός πραγματικά ανεπτυγμένου χρηματιστηρίου; είναι το ερώτημα. Δύσκολο, κρίνοντας όσα καταμαρτυρά η JP Morgan -θυμίζοντας πως ήταν ο παγκόσμιος παίκτης που ανέλαβε τη διοργάνωση αποκλειστικά του Greek Road Show στη Νέα Υόρκη, προεξάρχοντος του Jamie Dimon- δεν το λες και λίγο...

Τεχνικά η αγορά «έδωσε» ημερήσια έξοδο μετά από 5 μήνες, με το stop πλέον να είναι στις 1.437 μονάδες, σε κλείσιμο ημέρας. Από το επίπεδο των 1.386-1.399 η τελευταία αντίδραση, μένει να φανεί εάν θα ξαναδοκιμαστεί.

Κλάδος-κλειδί, για τον Ηλία Ζαχαράκη, ο τραπεζικός -με τον ΔΤΡ στις 1.207,99 και κοντινή στήριξη στις 1.190 μονάδες. Αντιστάσεις στις 1.223 και 1.240 μονάδες. Από την απορρόφηση της προσφοράς στην Πειραιώς η διαμόρφωση τάσης -βραχυπρόθεσμα-, ξεκάθαρα long η Εθνική.

Στις 3.429,20 ο FTSE 25, με στήριξη στις 3.410 (και 3.370 stop για long θέσεις) και κύρια αντίσταση στις 3.495 μονάδες, καθώς ο βραχυ-μεσοπρόθεσμος στόχος (κλείσιμο Μαρτίου) παραμένει long, άσχετα με τις πιθανές ενδιάμεσες διορθώσεις.

Σταθεροποιείται στα 4 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς. Από τα 3,996 την Δευτέρα και τα 3,99 την Τρίτη στο σερί Τετάρτης-Πέμπτης ακριβώς στην τιμή του placement.

Ισχυρή ένδειξη σταθεροποίησης, σύμφωνα με χρηματιστές που παραπέμπουν στην απο-επένδυση του Helikon- διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις (συγκριτικά με το μέγεθος της θέσης) με την προσφορά να απορροφάται από άλλα "ισχυρά χέρια". Ενδεικτικό το 6,61% της Goldman Sachs.

Παράλληλα, με το rebalancing της Παρασκευής κλείνει ένας κύκλος, απελευθερώνοντας ρευστότητα (από το placement της Πειραιώς) που όπως φάνηκε από την Πέμπτη επανατοποθετείται σταδιακά σε μετοχές που είτε είχαν διορθώσει/μείνει πίσω είτε είναι -εκ νέου- στο επίκεντρο λόγω επιχειρηματικών, επενδυτικών εξελίξεων.

v