Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ενθαρρυντική η τελευταία αντίδραση των μετοχών εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου. Με αποδόσεις διψήφιες σε διάστημα μηνός, απόρροια κατ' αρχάς της ακραίας υποτίμησης που είχε προηγηθεί και από τα
μέσα Απριλίου λόγω της σταδιακής λήψης θέσεων από διορατικούς παίκτες, οι οποίοι προσβλέπουν σε επανεκκίνηση του κλάδου. Πώς, δηλαδή, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να (υπο)στηρίξει τη δημιουργία ΑΕΠ, θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός Προγράμματος Δημοσίων Εργων, σε συνδυασμό με την επανενεργοποίηση διαγωνισμών που κωλυσιεργούν.

Επιτυχές το εγχείρημα της «εξόδου» της χώρας στις αγορές, δηλαδή στον απευθείας δανεισμό/χρηματοδότηση, αποφεύγοντας, στην πράξη, την χρήση άλλων μέσων. Οπως πολύ ορθά το έχει θέσει ο ΧΑΜαιλέων, αποκαλύπτοντας παράλληλα τον σχεδιασμό του υπΟικ για άντληση 7 δισ. ως το καλοκαίρι

Αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά η χθεσινή έκδοση του 7ετούς, δεδομένων μάλιστα των δυσχερών συνθηκών που επικρατούσαν στις αγορές κρατικού χρέους της Ιταλίας αλλά και Ισπανίας, Γαλλίας από την Τρίτη.

Εντολή για έκδοση 7 ετούς ομολόγου δίνει η Αθήνα, με την Ελενα Λάσκαρη να μας μεταφέρει, από νωρίς χθες το απόγευμα, αναλυτικά την είδηση. 

Μία καλή είδηση, καθώς επιβεβαιώνει τόσο την αγαστή συνεργασία των αρμοδίων στο εσωτερικό όσο και τη σχέση εμπιστοσύνης που σταδιακά οικοδομείται με το εξωτερικό και δη με τις πανίσχυρες αγορές. Κατ' επανάληψη έχουμε υποστηρίξει πως το «ελληνικό χρέος» είναι ελκυστικό για τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους, τα χαρτοφυλάκια, πλέον και για το εγχώριο banking. 

Η ενέργεια της ελληνικής πλευράς ενισχύει την πεποίθηση των αγορών πως η χώρα θα «βγει» και άλλες δύο φορές μέσα στο 2020, αποκαθιστώντας έτι περαιτέρω τη σχέση εμπιστοσύνης, μεγεθύνοντας τον βαθμό αξιοπιστίας (που εντέλει μετρά περισσότερο και από μία αναβάθμιση από ξένο οίκο/την προσεχή Παρασκευή αναμένεται η Standard & Poor's), ελκύοντας επιπλέον ρευστότητα. Απαραίτητη για τον σχεδιασμό της Αθήνας να αφήνει -όσο περισσότερο γίνεται- ανέγγιχτο το «μαξιλάρι» ρευστότητας. 

Τρεις ημερομηνίες έχουν «κυκλώσει» οι traders, ορόσημα -κατ' αρχάς- για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Η πρώτη είναι την Πέμπτη 23 Απριλίου, με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Θα μπορούσε να προκύψει κάτι ενθαρρυντικό για τις αγορές, για το ΧΑ; Εκτίμηση μερίδας αναλυτών είναι πως υπό προϋποθέσεις, η Αθήνα θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη κάτι. Πέραν των ευνοϊκών προνοιών της ΕΚΤ, του μεριδίου που αναλογεί από τις δανειοδοτήσεις του ΕΜΣ.

Η δεύτερη, μία μέρα μετά, την Παρασκευή, ο οίκος Standard & Poor's θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την οικονομία. Την ίδια μέρα μάς βαθμολογεί και η DBRS.

Αντιπαρέρχομαι την ευκολία του διλήμματος «coronabond» vs ESM, που θεωρώ εντελώς αποπροσανατολιστικό θα αναφερθώ στην ουσία της αμοιβαιότητας, την οποία το Βερολίνο (και οι συν αυτώ) επικαλείται κατά το δοκούν.

Αρνείται, λέει η Ολλανδία μία λύση μορφής «αμοιβαιοποίησης χρέους» και «δείχνει» προς τον ESM, ισχυριζόμενη ότι δεν θα καλύπτουν οι έχοντες και συνετοί «βόρειοι» τους «σπάταλους» και «τεμπέληδες νότιους». Και τα υποστηρίζει αυτά δια στόματος του υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra, καθιστώντας ακόμη πιο απεχθή την αιτιολόγηση αυτής της στάσης.

v