Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2024

Παρόντα τα «ισχυρά χέρια»

Ενδιαφέρουσα -αν μη τι άλλο- η χθεσινή διπλή "έξοδος" ΟΔΔΗΧ και Εθνικής, στον απόηχο των Moody's και JP Morgan.

Οσον αφορά στον Οργανισμό, η δημοπρασία μπορεί να ήταν απλή ωστόσο ήταν μία ένδειξη. Η προσφορά στα 929 εκατ., αντλήθηκαν 250 εκατ. με απόδοση 2,85% . Δείγμα γραφής θετικόν.

Στην περίπτωση της Εθνικής, πιο σύνθετη, το δείγμα γραφής εξίσου θετικόν. Η διοίκηση άντλησε 500 (έναντι 400 εκατ. αρχικού στόχου) που σημαίνει πως καλύπτεται η προαιρετική πρόταση εξαγοράς, έναντι μετρητών, των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (με λήξη 2029), επιμηκύνεται η περίοδος (αναγκών χρηματοδότησης) με το ανάλογο ετήσιο επιτοκιακό όφελος (καθώς μειώνεται το ανά έτος κόστος αποπληρωμής).

Το εγχείρημα της Εθνικής είχε ευρύτερη σημασία, καθώς ήταν η πρώτη έξοδος/δοκιμασία μετά την ετυμηγορία του οίκου Moody's, που είχε δημιουργήσει εύλογες επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να επηρεαστούν/επιβαρυνθούν τα κόστη χρήματος.

Θα έλεγα πως, οι "αγορές" τιμολόγησαν τα 2 assets ως investment grade. Για αυτό και θεωρώ ότι η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, δηλαδή εάν θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές και προς ποια κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v