Πτώση 1,14% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ υπέστη πολύ μεγάλη πτώση της τάξεως του -1,14% και διαμορφώθηκε στα 6,452 δις €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 14/12/2016

Εκρηκτικό ήταν το μίγμα το γεγονότων στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τόσο από το εσωτερικό της χώρας, όσο και από το εξωτερικό. Τα πολιτικά δρώμενα, η ροή της αξιολόγησης και η – επιτέλους – αύξηση επιτοκίων από την FED είχαν αρνητικό αντίκτυπο. Αν προσθέσουμε και το αδιάκοπο «σφυροκόπημα» στις εξαγορές μεριδίων είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε το τι συνέβη στον Θεσμό των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης.

Το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ υπέστη πολύ μεγάλη πτώση της τάξεως του -1,14% και διαμορφώθηκε στα 6,452 δις €. Οι απώλειες των μεριδίων ήταν εξίσου σημαντικές και ανήλθαν σε -0,11%, που αντιστοιχούν σε υψηλό ποσό εκροών αξίας 10,647 εκατ. €.

Ότι με κόπο έχτισε η αγορά στη διάρκεια του Νοεμβρίου εξανεμίστηκε μέσα σε λίγες ημέρες. Βέβαια είναι εύλογο ότι αυτό θα συνέβαινε, αν αναλογισθεί κανείς ότι στη διάρκεια όλου του β΄εξαμήνου οι θετικές αποδόσεις των Α/Κ απορροφούσαν τις εκροές μεριδίων. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, λόγω της υψηλής αξίας των εκροών.

Σε επίπεδο αποδόσεων, μόνον 4 κατηγορίες διασώθηκαν με οριακά θετικό ή μηδενικό πρόσημο. Οι μέσες ημερήσιες απώλειες του συνόλου της αγοράς ήταν έντονες και άγγιξαν το -0,72%. Οι κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα με τα Ελληνικά δρώμενα πρωτοστάτησαν της πτώσης: τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,67%, τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,63%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -1,99% και τα Μικτά Α/Κ με -1,64%.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι οι κατηγορίες που αποτελούν το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων, οπότε η ένταση των απωλειών υποβοήθησε στην ισχυρή πτώση του Ενεργητικού. Από τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,18% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,01%.

Υψηλές εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 5,781 εκατ. €. Ακολούθησαν τα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 1,702 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 1,213 εκατ. €. Εξαγορές μεριδίων στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 180 χιλ. € και 159 χιλ. € αντιστοίχως. Για εισροές κεφαλαίων ούτε συζήτηση (πλην του μικρού ποσού των 102 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v