Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,12% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν, θετικός κατά 0,03%, αλλά το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό, με αξία εξαγορών, μόλις, 636 χιλ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 8/3/2017

Η παλινδρόμηση του Ενεργητικού στα ποσοστιαία επίπεδα του συν ή πλην 0,20% στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις κατηγορίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα Ελληνικά δρώμενα και τις εκάστοτε θετικές ή αρνητικές ειδήσεις ως προς την αξιολόγηση.

Παρόμοια συμπεριφορά και στην χθεσινή ημέρα καθώς οι αποδόσεις των εν λόγω κατηγοριών οδήγησαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Θεσμού των Α/Κ σε αύξηση 0,12% και τα διαμόρφωσαν στα 6,551 δις € (η απόλυτη πλέον συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα). Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν, επίσης, θετικός κατά 0,03%, αλλά το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό, με αξία εξαγορών, μόλις, 636 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 11 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ έκλεισαν πτωτικά, οι 8 ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Το μέσο πρόσημο του συνόλου της αγοράς ήταν οριακά αρνητικό κατά -0,03%. Σε μέση ανοδική εξέλιξη καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1%, τα Μικτά Α/Κ και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,22% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,11%. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,65%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,52% και τα ένα Ομολογιακό Α/Κ με Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,38%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων, υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, ήταν όμως περιορισμένης συναλλακτικής αξίας. Ουσιαστικά οι έντονες εκροές από τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου αξίας 1,485 εκατ. €, υπερκέρασαν τις εισροές στα Funds of Funds Μικτά αξίας 1,284 εκατ. € και οδήγησαν στο τελικό μικρό αρνητικό ισοζύγιο. Άξιες αναφοράς οι εκροές στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 285 χιλ €, στα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 246 χιλ. € και οι εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 182 χιλ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 169 χιλ €.

Για ακόμη μία ημέρα αντίθετη ροή επενδυτικής συμπεριφοράς για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (οριακές εκροές) σε σχέση με τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (οριακές εισροές)

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v