Μικρή άνοδος 0,15% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η ανοδική κίνηση του Ενεργητικού, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στη θετική μέση απόδοση 0,17% και κυρίως στις αποδόσεις των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους – οι οποίες αποτελούν σε μερίδιο αγοράς το ένα τρίτο του Ενεργητικού.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 26/5/2017

Παρά το γεγονός, ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Θεσμού των Α/Κ σημείωσαν μικρή άνοδο 0,15% και διαμορφώθηκαν στα 6,823 δις €, θα λέγαμε ότι τελικά η Παρασκευή δεν ήταν μία «καλή» ημέρα.

Καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα, λόγω του γεγονότος ότι το ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, ανήλθε σε αξία εξαγορών 8,617 εκατ. €, οι δε πωλήσεις μεριδίων έγιναν σε πλήθος κατηγοριών και όχι μεμονωμένα. Ο πτωτικός ρυθμός των μεριδίων -0,02%, είναι σχετικά μικρός σε συνδυασμό με την αξία εκροών.

Η ανοδική κίνηση του Ενεργητικού, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στη θετική μέση απόδοση 0,17% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ) και κυρίως στις αποδόσεις των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους – οι οποίες αποτελούν σε μερίδιο αγοράς το ένα τρίτο του Ενεργητικού. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 16 έκλεισαν με κέρδη, οι 3 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Το υψηλότερο μέσο πρόσημο θετικής απόδοσης σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,77%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,73%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,45% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,41%. Οι 3 κατηγορίες που είχαν μέση υποχώρηση καθαρών τιμών, ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,51%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,19% και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,15%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν σημαντική, αλλά η συναλλακτική δραστηριότητα κυριαρχήθηκε από πωλήσεις. Η μόνη κατηγορία που σημείωσε ουσιαστικές εισροές, ήταν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,227 εκατ. €.

Οι υψηλότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 4,229 εκατ. € (πραγματοποιήθηκαν σε ένα μόνον από τα 6 Α/Κ της κατηγορίας). Ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,128 εκατ. €. Υψηλής, επίσης, αξίας εξαγορές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 941 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 794 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v