Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,04% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,820 δις €, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση -0,04%. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν ιδιαίτερα πτωτικός, κατά -0,08% που αντιστοιχεί σε εκροές κεφαλαίων αξίας 3,285 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 29/5/2017

Με ανεπαίσθητες, πτωτικές, μεταβολές έκλεισε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Δευτέρας. Το πιο σημαντικό γεγονός, ήταν, η συνέχιση της υποχώρησης των μεριδίων, παρ’ ότι ο αριθμός των επενδυτικών προϊόντων αυξήθηκε στα 268, με την δραστηριοποίηση ενός νέου Α/Κ στην κατηγορία των Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,820 δις €, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση -0,04%. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν ιδιαίτερα πτωτικός, κατά -0,08%, και αντιστοιχεί σε εκροές κεφαλαίων αξίας 3,285 εκατ. €.

Από την αρχή του έτους, η άνοδος του Ενεργητικού συνεχίζει να κινείται σε σημαντικά επίπεδα (6,22%), όμως η αντίστοιχη άνοδος των μεριδίων έχει υποχωρήσει σημαντικά, στο 0,41% (έναντι σχεδόν 1%, προ διμήνου).

Ομοίως, οι εισροές ανέρχονται πλέον σε 53,699 εκατ. € (έναντι εισροών πλέον των 100 εκατ. €, τον Μάρτιο).

Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης, η αγορά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (-0,02%), παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 11 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με απώλειες και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,22%, ενώ το εύρος των υπολοίπων κατηγοριών ήταν πολύ στενό: από 0,01% έως και 0,06%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών κατέγραψαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,50%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,25% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,08%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη, πλην ορισμένων κατηγοριών. Την υψηλότερη αξία εξαγορασθέντων μεριδίων είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,715 εκατ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 426 χιλ. €. Οι εκροές στα Ομολογιακά και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και εχθές ανήλθαν σε 519 και 241 χιλ. €, αντιστοίχως.

Οι εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,748 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 285 χιλ. €, απλώς συγκράτησαν την αξία του αρνητικού ισοζυγίου εισροών/εκροών, σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v