Σταθεροποιητικά τα Αμοιβαία Κεφάλαια τη Δευτέρα

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διατηρήθηκε στα 6,633 δις €, καθώς ο ρυθμός μεταβολής του Ενεργητικού ήταν μηδενικός.

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 21/8/2017

Ο απόλυτος ρυθμός συναλλακτικής απουσίας και επενδυτικού ενδιαφέροντος χαρακτήρισε την αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να δείχνει μέγιστο ενδιαφέρον προς ποια κατεύθυνση θα είναι οι επενδυτικές διαθέσεις των μεριδιούχων κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές (ας έχουμε κατά νου τις φορολογικές τους – και όποιες άλλες – υποχρεώσεις).

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διατηρήθηκε στα 6,633 δις €, καθώς ο ρυθμός μεταβολής του Ενεργητικού ήταν μηδενικός. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια παρέμειναν, επίσης, αμετάβλητα, η αγορά σημείωσε εκροές αξίας 1,073 εκατ. €. Οι οριακά θετικές αποδόσεις στις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, ουσιαστικά αντιστάθμισαν την αξία των ρευστοποιήσεων.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά κινήθηκε οριακά «προς τα κάτω», κατά -0,04%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Σχεδόν μικτά κινήθηκαν οι 20 κατηγορίες σε μέσες αποδόσεις, καθώς οι 10 έκλεισαν με ελάχιστες απώλειες, οι 8 με οριακά κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,49%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,38% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,36%. Στον αντίποδα, το υψηλότερο πρόσημο μέσης θετικής απόδοσης σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,41%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,17% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,16%.

Καθώς η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται στις εξαγορές μεριδίων αξίας 1,518 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Με μεγάλη διαφορά ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 162 χιλ. €.
Οι εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 325 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 309 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 139 χιλ. €, απλώς περιόρισαν το μέγεθος του αρνητικού ισοζυγίου.
Στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημειώθηκαν αμελητέες εκροές αξίας 85 και 23 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v