Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Οριακά θετικό το πρόσημο της αγοράς την Δευτέρα

Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με οριακές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 11/12/2017

Δύο ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα για την αγορά των Α/Κ στην διάρκεια της Δευτέρας:

α) οι έντονες ημερήσιες εκροές αξίας 5,956 εκατ. €, με καμιά διαφοροποίηση στην αρνητική ψυχολογία των επενδυτών που παρατηρείται εντός του Δεκεμβρίου και που οδηγεί σε ρευστοποιήσεις στο σύνολο των κατηγοριών – πλην καθημερινών εξαιρέσεων, και

β) στην αύξηση των επενδυτικών προϊόντων από 271 που ήταν την Παρασκευή σε 285 Α/Κ, με αποτέλεσμα τα μερίδια να κινηθούν θετικά κατά 0,01%. Σε άλλη περίπτωση η δημιουργία 14 νέων Α/Κ θα είχε «πανηγυρικό» χαρακτήρα, στην περίπτωση, όμως, της Δευτέρας αφορά καθαρά και μόνον την έναρξη νέων share class (νέας κατηγορίας μεριδίων – κυρίως θεσμικών) σε ήδη υπάρχοντα Α/Κ που διαχειρίζεται η ALPHA ΑΜ ΑΕΔΑΚ.

Το πρόσημο απόδοσης της αγοράς ήταν οριακά θετικό 0,07%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με οριακές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών σημείωσαν την υψηλότερη μέση ανοδική απόδοση με 0,77% και ακολούθησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,43% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,22%. Σε ιδιαίτερα στενό εύρος κινήθηκε η μέση υποχώρηση των καθαρών τιμών: από -0,16% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή) έως και -0,05% (Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας).

Οι ρευστοποιήσεις εκ μέρους των μεριδιούχων έλαβαν χώρα στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών και οδήγησαν στο υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Εισροές σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,108 εκατ € (ο ρυθμός μεριδίων διατηρείται αυξητικός σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου), τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 94 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με, μόλις, 42 χιλ. €.

Στον αντίποδα, την υψηλότερη αξία εκροών υπέστησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,492 εκατ. €, τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,202 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 889 χιλ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 616 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 587 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v