Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,47% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (οριακή αξία ρευστοποιήσεων μόλις 91 χιλ. €), ενώ τα μερίδια κινήθηκαν αυξητικά 0,02%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 13/12/2017

Σημειώνοντας έντονη άνοδο 0,47% στη διάρκεια της Τετάρτης, η αξία του Ενεργητικού διαμορφώθηκε στα 6,613 δις € και επανήλθε άνω του ψυχολογικού ορίου των 6,6 δις. Κύρια αιτία για την αύξηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 30,770 εκατ. € έναντι της Τρίτης ήταν οι θετικές αποδόσεις των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς ομολογιακούς και μετοχικούς τίτλους. Το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (οριακή αξία ρευστοποιήσεων μόλις 91 χιλ. €), ενώ τα μερίδια κινήθηκαν αυξητικά 0,02%.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο ήταν θετικό 0,265, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 17 έκλεισαν με κέρδη, οι 2 με ζημίες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Πρωταθλητές μέσης ημερήσιας ανοδικής απόδοσης ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,68%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,41%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,60% και τα Μικτά Α/Κ με 0,54%. Στον αντίποδα, οι δύο κατηγορίες με μέση αρνητική απόδοση ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,38% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,05%.

Το γεγονός ότι το τελικό ισοζύγιο παρέμεινε αμετάβλητο δεν πρέπει να μας παραπλανήσει ότι άλλαξε η αρνητική συμπεριφορά των μεριδιούχων (έστω και σε ημερήσια βάση). Αντιθέτως, ήταν ακριβώς όμοια με τις υπόλοιπες, έως τώρα, ημέρες του Δεκεμβρίου, δηλ με εξαγορές στις περισσότερες κατηγορίες πλην εξαιρέσεων.

Πράγματι, εισροές έλαβαν χώρα μόνον στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 9,394 εκατ. € και στα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 159 χιλ. €, που απορρόφησαν εξ ολοκλήρου τις εκροές των υπολοίπων κατηγοριών. Σε αξία ρευστοποιήσεων ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,969 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,160 εκατ. €, ανακόπτοντας τον καθημερινά (σχεδόν) αυξητικό ρυθμό των μεριδίων τους. Ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,892 εκατ. € και τα Μικτά Α/Κ με 922 χιλ. €

Τα μερίδια αγοράς έναντι του Ενεργητικού για τις τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες έχουν διαμορφωθεί πλέον: Μικτά Α/Κ 20%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 11,53% και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 11,13%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v