Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,10% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (αμελητέα υποχώρηση -0,01%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την 26/3/2018

Με μικρή ανοδική κίνηση του Ενεργητικού κατά 0,10% ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του α’ τριμ. και η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,605 δις €. Κύρια αιτία της αύξησης, ήταν η έντονη θετική ροή μεριδίων 0,24% που αντιστοιχούν σε, επίσης, υψηλό ημερήσιο όγκο εισροών αξίας 10,511 εκατ. €.

Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (αμελητέα υποχώρηση -0,01%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Την μεγαλύτερη υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -1,11%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,93% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, μαζί με τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, με το ίδιο πρόσημο -0,25%. Στον αντίποδα, σε μέσο ανοδικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,39%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,79% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,53%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών και ήταν μεσαίας συναλλακτικής αξίας. Παρά το έντονα θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως αρνητική, καθώς οι περισσότερες κατηγορίες έκλεισαν με ρευστοποιήσεις. Οι εισροές της αγοράς οφείλονται ουσιαστικά στις συμμετοχές αξίας 12,245 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και 1,029 εκατ. € στα Funds of Funds Μικτά. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 709 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 468 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 340 χιλ. €.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, όπως και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, κινήθηκαν με πτωτικό ρυθμό μεριδίων αξίας 329 και 286 χιλ. ε, αντιστοίχως.

Τα ποσοστά των 5 κατηγοριών με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού έχουν διαμορφωθεί σε: Μικτά Α/Κ 20,21%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 12,42%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 12,31%, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 10,19% και Funds of Funds Μικτά 9,95%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v