Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,08% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς κινήθηκε, επίσης, οριακά πτωτικά και κυμάνθηκε περί του -0,15%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 19/6/2018

Ανεπαίσθητες απώλειες Ενεργητικού -0,08% σημείωσε η αγορά των Α/Κ κατά τη διάρκεια της Τρίτης και η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,589 δις € (σε μία ημέρα, όμως, με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική αξία). Παρά το γεγονός ότι ο ημερήσιος ρυθμός μεριδίων ήταν αμετάβλητος, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, έκλεισε με μικρές ρευστοποιήσεις 982 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς κινήθηκε, επίσης, οριακά πτωτικά και κυμάνθηκε περί του -0,15%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,88%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,79% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,72%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση θετική απόδοση επέτυχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,33%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με – το ίδιο πρόσημο – 0,24%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά σε πλήθος από αυτές η συναλλακτική αξία (όπως προαναφέραμε) ήταν πολύ χαμηλή. Η επενδυτική διάθεση της ημέρας χαρακτηρίζεται ως μικτή. Ουσιαστικά το πτωτικό τελικό ισοζύγιο οφείλεται στις ρευστοποιήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, αξίας 1,752 εκατ. €. Ακολούθησαν σε μεγάλη απόσταση, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 171 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 124 χιλ. €. Αντιθέτως, ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 491 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 358 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 230 χιλ. €.

Από την έναρξη του έτους, το Ενεργητικό παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, της τάξεως του -1,02%, ενώ ο ρυθμός μεριδίων είναι ενισχυμένος κατά 1,19%. Στο τελικό ισοζύγιο κυριαρχούν οι ρευστοποιήσεις, των οποίων το μέγεθος έχει διευρυνθεί στα 16,094 εκατ. € (αλλά ο κύριο όγκος έχει πραγματοποιηθεί στις δύο κατηγορίες που αφορούν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων).

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v