Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι προβληματίζουν την Ασία

Σε κλίμα νευρικότητας η σημερινή συνεδρίαση στην Ασία. Στο στόχαστρο οι αεροπορικές εταιρείες και βουτιά 11% για τη Malaysia Airlines. Στροφή των επενδυτών σε ομόλογα, γεν και χρυσό.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στις ασιατικές αγορές, καθώς ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο. Το κλίμα ήταν ήδη αρνητικό με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, που δημιούργησε έντονες ανησυχίες τόσο για την αντίδραση της Μόσχας, όσο και για τη δυνατότητα ρωσικών κολοσσών να αναχρηματοδοτήσουν τα τεράστια χρέη τους. Η πτώση του Μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ουκρανία, όπως και η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εντείνουν τη νευρικότητα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε τοποθετήσεις χαμηλότερου ρίσκου.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,01% στις 15.215 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,44% στις 23.418 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,07% στις 2019 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,17%.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,22% στις 2060 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,4% στις 2165 μονάδες με στήριξη από τα τελευταία οικονομικά μεγέθη.

Στην Κουάλα Λουμπούρ η μετοχή της  Malaysia Airlines καταγράφει κάθετη πτώση 11%. Είναι άλλωστε, η δεύτερη μεγάλη αεροπορική τραγωδία για την συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Πτωτικά κινούνται ευρύτερα οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Η Cathay Pacific Airways υποχωρεί κατά 0.8%, η Air New Zealand κατά 2,5% και η China Southern Airlines κατά 0,4%.

«Το κλίμα στην αγορά επλήγη καθώς φαίνεται πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από στρατιωτική δράση, ενώ αυτονομιστές και ουκρανική κυβέρνηση κατηγορούν αλλήλους» αναφέρει ο  Gary Yau της Crédit Agricole. «Υπάρχει γεωπολιτικός κίνδυνος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή» εξηγεί και ο Κιμ Γιονγκσούν, της επικεφαλής επενδύσεων του ασφαλιστικού φορά των δημοσίων υπαλλήλων της Νοτίου Κορέας και συμπληρώνει: «Ο κόσμος θεωρεί ότι το χρηματιστήριο δεν είναι ασφαλές μέρος για επενδύσεις. Στρέφονται στα ομόλογα».

Η απόδοση του 10ετούς Treadury υποχωρεί στο 2,465% από 2,475%. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε κατά 1,5% στα 1.315 δολ. ανά ουγκιά. Το ιαπωνικό νόμισμα, ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 101,2 δολάρια, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 0,52%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 15 μηνών. Η τιμή του πετρελαίου Brent  ενισχύεται κατά 0,44% στα 108,37 δολ. ανά βαρέλι.

Από το «μέτωπο» της οικονομίας, τα τελευταία στοιχεία αφορούν τον κλάδο ακινήτων  της Κίνας και δίνουν την αναμενόμενη εικόνα της επιβράδυνσης. Συγκεκριμένα, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 4,2% σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί κατά 5,6%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v