Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση 2,98% στο Τόκιο μετά την BoJ

Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο στην Ασία. Αεροπορικά χτυπήματα στο Ιράκ διέταξε ο Μπαράκ Ομπάμα. Στροφή σε τοποθετήσεις μειωμένου ρίσκου. Ανοδικά γεν, πετρέλαιο και Treasury. Η Bank of Japan υποβαθμίζει προβλέψεις για την οικονομία.

Έντονη νευρικότητα επικράτησε στις ασιατικές αγορές καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις πολλαπλασιάζονται με τον Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει σχέδιο «στοχευμένων» αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ. Το κλίμα είναι πιο αρνητικό στο Τόκιο όπου η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για εξαγωγές και ανάπτυξη.

Έτσι, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 2,98% στις 14778 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 24.379 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,14% στις 2031 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 1,29% στις 5429 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,06% στις 2188 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,10% στις 2324 μονάδες.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση που είχε με στελέχη της Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που οι τζιχαντιστές προχωρήσουν προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί. Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ παράλληλα ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία καθώς η Μόσχα προχώρησε σε απαγόρευση των εισαγωγών σε πολλά προϊόντα από ΗΠΑ και ΕΕ σε αντίποινα για τις εναντίον της κυρώσεις.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ενισχύεται περισσότερο από 1 δολ. ανά βαρέλι, στα 98,45 δολ. Οι επενδυτές άλλωστε, στρέφονται εκ νέου στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις. Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών Treasury βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, αγγίζοντας το 2,375% και το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται στα 101,75 γεν έναντι του δολαρίου.

 «Τα αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράκ μπορεί να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Desmond Chua, της CMC Markets και συμπλήρωσε: «Η γεωπολιτική κατάσταση φαίνεται πως γίνεται πιο δύσκολη κάθε μέρα. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων υψηλού κινδύνου, οι επενδυτές πιθανότατα θα μείνουν στο περιθώριο».

Εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις όμως, οι επενδυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις απογοητευτικές εξελίξεις από το «μέτωπο» της οικονομίας. Η Bank of Japan ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της διατυπώνοντας δυσμενέστερη πρόβλεψη για την οικονομία λέγοντας ότι «φαίνεται κάποια αδυναμία» στις εξαγωγές. Μέχρι πρότινος, η BoJ έκανε λόγο για «σταθεροποίηση» στις εξαγωγές. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που η BoJ υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την οικονομία, ενώ η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς το πείραμα των Αμπενομικών προχωρά, ενώ παράλληλα η Ιαπωνία προσπαθεί να ορθοποδήσει από την αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση που επέβαλε τον Απρίλιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v