Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι αγορές της Ασίας

Σε νέο υψηλό 6ετίας οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις. Τι περιμένουν οι αγορές από τη Fed και το αμερικανικό ΑΕΠ. Ξεχωρίζει η Honda Motor με κέρδη 3,2%.

Ανοδικά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας σε νέο υψηλό εξαετίας, λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Fed, αλλά και τα κρίσιμα μεγέθη για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 15.646 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,85% στις 24.849 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 1% στις 2082 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,62% στις 5615 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite είναι αμετάβλητος στις 2183 μονάδες και ο CSΙ 300 υποχωρεί κατά 0,35% στις 2323 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας – Ειρηνικού ενισχύεται κατά 0,4% στις 150,01 μονάδες. Για τον Ιούνιο καταγράφει κέρδη 2,6% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008.

Το κλίμα είναι τόσο θετικό, που οι επενδυτές αγνόησαν ακόμη και τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία. Η προσοχή τους στρέφεται στο «μέτωπο» της οικονομίας. Αργότερα σήμερα, ανακοινώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας με τους επενδυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – να προβλέπουν 3%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αμερικανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 2,9%.

Επίσης, σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι επενδυτές περιμένουν την έκτη κατά σειρά μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αναμένουν με ενδιαφέρον τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα επιτόκια πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2015, εκτίμηση που επιτρέπει την περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.

«Η ανοδική τροχιά των αγορών δείχνει βιώσιμη» υποστηρίζει ο Mark Matthews της Bank Julius Baer και συμπληρώνει: «Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου γα την αγορά είναι τα γεωπολιτικά και η κατεύθυνση στα επιτόκια των ΗΠΑ. H Fed πιθανότατα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της το Σεπτέμβριο του 2015, αλλά οι αυξήσεις θα είναι τόσο μικρές που θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο».

Τα οικονομικά μεγέθη  από την Ιαπωνία ωστόσο, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την απασχόληση. Οι αναλυτές της Credit Suisse ωστόσο, αποδίδουν τις εξελίξεις στην αύξηση της φορολογίας κατανάλωσης από 5% σε 8% που επιβλήθηκε τον Απρίλιο. «Σε εποχικά σταθμισμένους όρους, η βιομηχανική παραγωγή είναι υψηλότερη από τα περσινά επίπεδα» αναφέρουν. Στη Νότιο Κορέα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 2,9% σε μηνιαία βάση.  

Ξεχωρίζει η μετοχή της Honda Motor με κέρδη 3,2% καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε σε αναβάθμιση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v