Πτωτικές τάσεις στις αγορές της Ασίας

Αρνητικό πρόσημο σχεδόν για όλους τους δείκτες. Προβληματίζουν τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας. Σε ιστορικό χαμηλό ο ΡΜΙ κλάδου υπηρεσιών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, παρά το θετικό κλείσιμο χθες στη Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για την Κίνα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1% στις 15.320 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,26% στις 24.535 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,68% στις 2066 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 5511 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,52% στις 2211 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,74% στις 2358 μονάδες.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε τον Ιούλιο στο 50. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2005, όταν άρχισαν να καταχωρούνται δείκτες ΡΜΙ για την κινεζική οικονομία.

«Η υποχώρηση του δείκτης ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στον κλάδο ακινήτων σε πολλές πόλεις» δήλωσε ο Qu Hongbin, επικεφαλής ανάλυσης της HSBC για την Κίνα.

Πέραν των κινεζικών μεγεθών όμως, μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, αλλά και την απροσδόκητη ανάπτυξη 4% της αμερικανικής οικονομίας, έχει δημιουργηθεί κλίμα νευρικότητας αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ειδικότερα ως προς το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. «Η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed και η επίμονες γεωπολιτικές ανησυχίες δημιουργούν κλίμα νευρικότητας, αν και υπήρξε κάποια ανακούφιση με το πακέτο στήριξης των 4,9 δισ. ευρώ για την Banco Espirito Santo» σχολιάζουν οι Financial Times. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v