Τα αποτελέσματα προβληματίζουν τις αγορές της Ασίας

Πτωτικά οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες μετά τις ισχυρές πιέσεις στη Wall Street. Αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Νευρικότητα και για την Αργεντινή.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις ασιατικές αγορές που ακολουθούν κατά πόδας τη Wall Street. Ο προβληματισμός για τα εταιρικά αποτελέσματα, οι εξελίξεις στην Αργεντινή, αλλά και η νέα αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές από το νέο χτύπημα του «ιού» Banco Espirito Santo, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διορθωτικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,63% στις 15.523 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,54% στις 24.623 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,15% στις 2073 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,34% στις 5547 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,19% στις 2205 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,16% στις 2353 μονάδες.

Η μετοχή της Skymark Airlines καταγράφει βουτιά 9,6%. Η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι κινδυνεύει ακόμη και με κατάρρευση εάν αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο στην Airbus για την ακύρωση της παραγγελίας έξι  A380 superjumbo. Επίσης, Η Samsung υποχωρεί και σήμερα κατά 3,4% καθώς η UBS προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής smartphone, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξει βελτίωση της κερδοφορίας μέχρι και τα τέλη του 2015. Η μετοχή της Yahoo Japan επίσης, καταγράφει κάθετη πτώση 5,9% καθώς ανακοίνωσε στάσιμη κερδοφορία για το τρίμηνο απογοητεύοντας την αγορά.

Οι αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ήταν η βασική αιτία και για τις έντονες διορθωτικές κινήσεις κατά την χθεσινή συνεδρίαση στη Wall. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,88% στις 16.563,56 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 2% στις 1.931,67 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,09% στις 4.369,77 μονάδες.

Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους και στη Λατινική Αμερική. H Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Aργεντινής σε "Restricted Default". Σημειώνεται πως τα ξημερώματα της Τετάρτης εξέπνευσε η προθεσμία για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης με τα hedge funds  με αποτέλεσμα το Μπουένος Άιρες να μην μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμή τόκων ύψους 539 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη ημέρα και η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της Αργεντινής σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, η σημαντικότερη είδηση της ημέρας ήταν η ενίσχυση του κινεζικού ΡΜΙ βιομηχανίας στο υψηλότερο επίπεδο 27 μηνών, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, ο Tim Schroeders της Pengana Capital υποστηρίζει πως «οι προκλήσεις για την Κίνα εξακολουθούν να υπάρχουν». «Η κυβέρνηση χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν φούσκες σε τομείς όπως η αγορά ακινήτων και να την ομαλή μετάβαση της οικονομίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v