Οριακές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας. Το αναπτυξιακό άλμα στις ΗΠΑ δημιουργεί προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Η χρεοκοπία της Αργεντινής και το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ασιατικές αγορές από τα υψηλά 6 και πλέον ετών που άγγιξαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ο ενθουσιασμός από την απροσδόκητη εκτίναξη του αμερικανικού ΑΕΠ, αντισταθμίζεται από τον προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις της Fed, αλλά και τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 15.629 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,18% στις 24.687 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,31% στις 2076 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 5623 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite ενισχύεται κατ΄α0,22% στις 2186 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,37% στις 2330 μονάδες.

Η εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 4% στο β' τρίμηνο, όχι μόνο δεν προκάλεσε επενδυτικό ενθουσιασμό αλλά αντίθετα προβλημάτισε καθώς ενίσχυσε τις φήμες ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω των ισχυρών οικονομικών στοιχείων. Στην χθεσινή συνεδρίαση, η Fed προχώρησε σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Η ανακοίνωση όμως, έδειξε ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ομόφωνη και πως ένα από τα δέκα μέλη της FOMC ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. «Είναι η πρώτη διάσταση απόψεων επί προεδρίας Τζάνετ Γέλλεν» σημειώνουν οι Financial Times.«Οι αγορές θα φοβούνται τώρα περισσότερο το σενάριο αύξησης των επιτοκίων και ενίσχυσης του δολαρίου»  αναφέρουν και οι αναλυτές της Credit Suisse.

Το δολάριο πάντως ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 102,79 γεν για να διορθώσει στη συνέχεια στα 102,77 γεν.

Οι εκτιμήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Αργεντινή δημιουργούν ένα κλίμα νευρικότητας στις αγορές. Η χώρα οδηγείται σε νέα χρεοκοπία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα hedge fund και πλέον επενδυτές και αναλυτές περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει ευρύτερος αντίκτυπος. Η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Αργεντινή σε επίπεδο «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

Οι επενδυτές προσπαθούν παράλληλα να αφομοιώσουν το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων. Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Samsung με πτώση 3,9% καθώς τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής smartphone στον κόσμο ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών, εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού από την Apple, αλλά και κινεζικούς παραγωγούς. Πτώση 2,4% καταγράφει και η μετοχή της Singapore Airlines για τον ίδιο λόγο. Στον αντίποδα, η Mitsubishi Motors ενισχύεται κατά 2,3% επειδή τα κέρδη της αποδείχθηκαν υψηλότερα από ότι περίμενε η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v