Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Διορθωτικές κινήσεις στην Ασία μετά την ευρεία άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας. Σε κλοιό πιέσεων ο κλάδος βασικών πόρων καθώς χρυσός και πετρέλαιο βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ισχυρές απώλειες στο Χονγκ Κονγκ όπου αναζωπυρώνονται οι διαδηλώσεις.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετά τα απογοητευτικά μεγέθη για την κινεζική οικονομία και καθώς συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στις τιμές πετρελαίου και χρυσού.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2,48% στις 23.392 μονάδες. Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ  έκλεισε 7 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις και πως οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν ξανά με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 1965 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX – που επηρεάζεται σημαντικά από τον κλάδο των βασικών πόρων – έκλεισε με πτώση 2,03% στις 5190 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί οριακά κατά 0,08% στις 2680 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται κατά  0,39% στις 2819 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 68 δολάρια ανά βαρέλι, συνεχίζοντας στην πτωτική πορεία που ξεκίνησε με τη σύνοδο του ΟΠΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί στα 1,156 δολ. ανά ουγκιά.

«Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου βυθίζουν και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ οι παγκόσμιοι δείκτες εμπορευμάτων βρίσκονται πλέον σε πολυετή χαμηλά» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Από το «μέτωπο» της οικονομίας οι ειδήσεις δεν ήταν ενθαρρυντικές. Ο δείκτης ΡΜΙ για το βιομηχανικό κλάδο της Κίνας υποχώρησε το Νοέμβριο στο 50,3 ενώ οι αναλυτές περίμεναν 50,5. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές εκτιμάται ότι μείωσαν τις δαπάνες τους για το τριήμερο των Ευχαριστιών κατά 11%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v