Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές της Ασίας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας. Προβληματίζουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, αλλά και τα κινεζικά μεγέθη. Το ιαπωνικό νόμισμα πέρασε το φράγμα των 118 γεν στο δολάριο.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και τα απογοητευτικά μεγέθη για την κινεζική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07% στις 17.300 μονάδες. Στήριξη στο Τόκιο έδωσε η αγορά συναλλάγματος όπου το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 7ετίας, ξεπερνώντας τα 118 γεν έναντι του δολαρίου.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,13% στις 23.404 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες κατά 0,45% στις 1958 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,93% στις 5302 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 2452 μονάδες και ο CSI 300 είναι αμετάβλητος στις 2537 μονάδες. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης υποχώρησε το Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 50 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα και πλέον βρίσκεται σε οριακή απόσταση από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. "Η επιβράδυνση στον κλάδο ακινήτων, η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό και η πλεονάζουσα προσφορά έχουν επηρεάσει τους μεταποιητικές, παρά τα σταθερά αναπτυξιακά μέτρα του Πεκίνου» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Το ζητούμενο τώρα είναι πως θα αντιδράσουν οι κινεζικές αρχές μετά από αυτά τα στοιχεία. Οι επενδυτές στρέφουν παράλληλα την προσοχή τους και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, τα στελέχη της Fed δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για τον πληθωρισμό καθώς και για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η διακύμανση του πληθωρισμού θεωρείται κρίσιμη από τη Fed. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της US Bank Wealth Management, Jeff Kravetz, «αν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα –αλλά όχι τόσο χαμηλά ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού- τότε η Fed θα έχει περιθώριο να κρατήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα. Με μηδενικά επιτόκια θα είναι πιο εύκολο για τη Κεντρική Τράπεζα να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα αν χρειαστεί.».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v