Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέλαση ταύρων στη Σαγκάη-Κέρδη 3,69% σε υψηλό 3ετίας

Οι εκτιμήσεις περί χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης "στέλνουν" τον κινεζικό δείκτη CSI σε υψηλό τριών ετών.

«Φαίνεται πως οι επενδυτές κατέληξαν ότι έχουμε μία αγορά ταύρων και τα κεφάλαια εισρέουν στα χρηματιστήρια» δηλώνει ο Dai Ming, διαχειριστής κεφαλαίων της Hengsheng Asset Management, περιγράφοντας το κλίμα κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σαγκάη. Οι δείκτες στις κινεζικές αγορές καταγράφουν ισχυρή άνοδο με αποτέλεσμα η αγορά της Σαγκάης να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας. Αιτία, τα σενάρια που τροφοδοτούνται για επικείμενη νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αλλά και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για το θετικό αντίκτυπο από τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, o Shanghai Cοmposite ενισχύεται κατά 3,10% στις 2763 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και ο CSΙ 300 κατά 3,69% στις 2923 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, μετά την χθεσινή κάθετη πτώση κατά 2,6%, σήμερα ενισχύεται κατά 1,4% στις 23.693 μονάδες.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε μειώνοντας τα επιτόκιά της στις 21 Νοεμβρίου. Σήμερα, δεν προχώρησε στη συνηθισμένη ένεση ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα, δίνοντας έτσι νέα επιχειρήματα σε όσους εκτιμούν ότι ετοιμάζεται για μία μεγάλη κίνηση, μειώνοντας ενδεχομένως το λόγο των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες.

«Η μεγάλη εικόνα είναι πως οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παρέχουν αναπτυξιακά κίνητρα, έτσι εισρέουν χρήματα στις μετοχές» εξηγεί ο Ayako Sera της Sumitomo Mitsui Trust Bank και συμπληρώνει: «Αν και υπάρχουν πολλές ανησυχίες, η πλεονάζουσα ρευστότητα παρέχει στήριξη στην αγορά. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι επίσης στηρικτική για κάποιες χώρες».

Αυτή την εβδομάδα άλλωστε, συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της με ενδιαφέρον μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για την ευρωζώνη.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε έναν ακόμη λόγο στις αγορές για να κινηθούν ανοδικά. Εκτίμησε πως η κάθετη πτώση που καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου θα δώσουν ώθησης την παγκόσμια οικονομία. Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε προκαλέσει έντονη αναστάτωση στις αγορές υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στο 3,3% για το 2014 και στο 3,8% για τον επόμενο χρόνο.

Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% στις 1965 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 1,34% με στήριξη από την ανάκαμψη που καταγράφεται στο μεταλλευτικό κλάδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της BHP Biliton ενισχύεται κατά 3,9% καλύπτοντας το χαμένο έδαφος των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 17.663 μονάδες, παρά την υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Moody’s, μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της χώρας.  

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v