Κέρδη 7,11% για την ιαπωνική αγορά το 2014

Νευρικότητα σήμερα στις ασιατικές αγορές. Προβληματισμός για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη λόγω Ελλάδας. Sell off στα εμπορεύματα, καθώς ενισχύεται το δολάριο. Χαμηλός όγκος συναλλαγών ενόψει της πρωτοχρονιάς. Ο Nikkei κλείνει τη χρονιά με άνοδο 7,11%.

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας σε μία συνεδρίαση με ιδιαίτερα χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,57% στις 17.450 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,04% στις 23.525 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,64% στις 1915 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 1% στις 5392 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,63% στις 3148 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,5% στις 3438 μονάδες.

«Οι επενδυτές απομακρύνονται από τις τοποθετήσεις ρίσκου» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters σημειώνοντας ότι βασικές αιτίες είναι «το απότομο sell off στα εμπορεύματα που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα».

Ο όγκος συναλλαγών ήταν κατά 20% χαμηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών ενόψει του εορτασμού της πρωτοχρονιάς, καθώς μάλιστα η ιαπωνική αγορά θα είναι κλειστή από την Τετάρτη και θα ξανανοίξει τη Δευτέρα. Έτσι, η ιαπωνική αγορά κλείνει μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά, με το πείραμα των "Αμπενομικών" και τη σαρωτική νομισματική χαλάρωση της χώρας, που έδωσε ώθηση στις αγορές. Ο δείκτης Nikkei κλείνει το έτος με κέρδη 7,11%

«Με τις γιορτές να πλησιάζουν, οι επενδυτές θέλουν να ρευστοποιήσουν κάποιες θέσεις για να περιορίσουν τους κινδύνους από ενδεχόμενες αρνητικές ειδήσεις που θα βγουν όταν οι αγορές θα είναι κλειστές» εξηγεί ο Τακάσι Αόκι, της  Mizuho Asset Management και συμπληρώνει: «Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο, επειδή ο όγκος συναλλαγών είναι τόσο χαμηλός»

Το δολάριο συνεχίζει να κινείται ανοδικά, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 αγγίζοντας τα 1,2127 δολ. Η τιμή του χαλκού κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο 4,5 ετών. Αντιθέτως, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά υποχώρησε στα 53,59 δολ. ανά βαρέλι και του πετρελαίου Brent στα 57,83 δολ. ανά βαρέλι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v