Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι αγορές της Ασίας με ώθηση από τη Fed

Η ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος, αλλά και η διαβεβαίωση της Fed για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είναι οι αφορμές για την ανάκαμψη που καταγράφεται στις αγορές της Ασίας.

Η επίδραση… Γέλεν έδωσε ώθηση και στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας που ακολουθούν κατά πόδας τη Wall Street και ενθαρρύνονται από τη διαβεβαίωση για διατήρηση των επιτοκίων της Fed σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, η ισχυρή ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος χθες καθησύχασε έστω και πρόσκαιρα τις ανησυχίες, τόσο για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας όσο για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,32% στις 17.210 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,87% στις 22.782 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,14% στις 1897 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,95% στις 5189 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά που χθες έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο 4 ετών λόγω της προσδοκίας για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από το Πεκίνο, επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις. Ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,11% στις 3057 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,44% στις 3345 μονάδες.

Οι επενδυτές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίαση της Fed. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αλλαγή του guidance των επιτοκίων, απόφαση που προκάλεσε την περεταίρω άνοδο της Wall Street.

Η Fed εγκατέλειψε την φράση ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για «σημαντικό χρονικό διάστημα» και την αντικατέστησε με την διατύπωση ότι θα δείξει «υπομονή» για την πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτήν την αρχή, κινήθηκε και η ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αναμένει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί πάνω από 2% στο δ' τρίμηνο .

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,69% στις 17.356,87 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 2,04% στις 2.012,89 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,12% στις 4.644,31 μονάδες.

«Οι ασιατικές αγορές ενθαρρύνονται από την ανοδική πορεία στις ΗΠΑ» εξηγεί ο Angus Gluskie, της White Funds Management και συμπλήρωσε: «Αυτό όμως, δεν αλλάζει πραγματικά τα θεμελιώδη. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι καλή, αλλά η απότομη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και οι εξελίξεις με το ρούβλι είναι πιθανό να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές».

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει η μετοχή της Sony με άλμα 4,8%. Η θυγατρική κινηματογραφικών παραγωγών του ομίλου ανακοίνωσε ότι αναβάλει την προβολή της ταινίας «The Interview» που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Δεκεμβρίου, μετά τις επιθέσεις χάκερ, που τελικά δεν οφείλονται σε βιομηχανική κατασκοπία, αλλά μετατρέπονται σε θερμό διπλωματικό επεισόδιο με τη Βόρειο Κορέα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v