Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στην κινεζική αγορά - «Βουτιά» έως 8% στη Σαγκάη

Σε μαζική φυγή οι επενδυτές μετά τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις του Πεκίνου. Μπλόκο στο άνοιγμα νέων λογαριασμών margin για τις τρεις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές της Κίνας.

Ελεύθερη πτώση καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της κινεζικής αγοράς, καθώς οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να «σφίξουν τα λουριά» στo trading με margin αλλά και στις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων μηνών.

Συγκεκριμένα, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 7,7% στις 3116 μονάδες και ο CSI 300 κατά 7.7% στις 3355 μονάδες. Νωρίτερα, η πτώση άγγιξε και το 8%.

Μετά από έρευνα, οι κινεζικές αρχές δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι 12 χρηματιστές παραβίασαν τους κανόνες που ισχύουν για λογαριασμούς margin.  Έτσι, απαγόρευσαν στην Citic Securities, την Haitong Securities και την Guotai Junan Securities, που είναι οι τρεις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές της χώρας, να ανοίξουν νέους λογαριασμούς λιανικής margin.

Μόνο το Δεκέμβριο άλλωστε, είχαν ανοίξει 724.000 νέοι λογαριασμοί margin ενώ τους προηγούμενους 11 μήνες ο μέσος όρος κυμαινόταν στις 232.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup. Η Christina Yu αναλύτρια της Citi, εξηγεί πως ο αντίκτυπος από αυτή τη νέα απαγόρευση «δείχνει περιορισμένος», τονίζει όμως, ότι επηρεάζει σημαντικά το κλίμα της αγοράς. «Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται δράση ενάντια στο trading με μόχλευση» εξηγεί.

Άλλοι αναλυτές, εξηγούν πως το Πεκίνο έχει επίσης εύλογες ανησυχίες για τη μετέπειτα πορεία της αγοράς, καθώς το 6μηνο ράλι του 63% δεν είναι διατηρήσιμο και μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αστάθεια. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι «δεν θέλουν να συντρίψουν το ράλι, αλλά θέλουν να εξασφαλίσουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι υγιές χωρίς κατάχρηση στη μόχλευση» εξηγεί ο Khiem Do, της Baring Asset Management και συμπληρώνει: «Το επενδυτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο, εν μέρει στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Οι ασιατικές αγορές τον τελευταίο καιρό πηγαίνουν πολύ καλά και έμοιαζαν με όαση ενώ μαινόταν η καταιγίδα στην Ευρώπη και την αγορά πετρελαίου»

Η κίνηση της Ελβετίας – να καταργήσει τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ που προκάλεσε άλμα 30% στο ελβετικό νόμισμα - εντείνει τη νευρικότητα, ενώ παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.

Εκτός Κίνας, το κλίμα στις αγορές ήταν θετικό. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 17,014 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημείωσε κέρδη 0,77% στις 1902 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,19% στις 5288 μονάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v