Σε υψηλό 7 ετών το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας

Διστακτικές κινήσεις στην Ασία με την προσοχή να εστιάζει στις κεντρικές τράπεζες, αλλά και στο χθεσινό Eurorgoup. Ξεχωρίζει το Τόκιο με άλμα 1,85%. Οι δηλώσεις της Fed που έδωσαν ώθηση στο δολάριο και τα νέα σενάρια για τη νομισματική πολιτική της Αυστραλίας.

Διχασμένες εμφανίζονται και πάλι οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεδιαλύνουν την εικόνα μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup αλλά και τα νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε ευρεία άνοδο μετά την χθεσινή αργία. Ο δείκτησ Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,85% στις 17.979 μονάδες που είναι και το υψηλότερο επίπεδο 7 ετών. Η ιαπωνική αγορά στηρίχθηκε κυρίως από την πτωτική πορεία του νομίσματος που υποχώρησε ακόμη και στα Y120.47 έναντι του δολαρίου.

Τα αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε αφότου ο επικεφαλής της Fed Dallas, Richard Fisher δήλωσε πως «η πιο σοφή επιλογή πολιτικής έχει αποδειχθεί πως είναι οι έγκαιρες και ήπιες αυξήσεις επιτοκίων καθώς πλησιάζουμε σε πλήρη απασχόληση». Οι δηλώσεις αυτές ενίσχυσαν στα σενάρια για αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να κινείται ανοδικά και το δολάριο έναντι του γεν, αλλά και οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Επίσης, καταγράφηκε το Δεκέμβριο άλμα 8,3% στις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού της Ιαπωνίας. «Αυτά είναι πολύ ισχυρά στοιχεία που ξεπερνούν τις προσδοκίες.» δηλώνει ο Masashi Akutsu, της  SMBC Nikko Securities και συμπληρώνει:  «Επιβεβαιώνουν ότι η Ιαπωνία ανακάμπτει»

Ο αυστραλιανός ASX αντιθέτως, έκλεισε με υποχώρηση 0,42% στις 5707 μονάδες με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη της χώρας. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 6,4% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ενίσχυση το 6,2%.

Η HSBC ωστόσο, εκτιμά πως με αυτά τα στοιχεία, ενισχύεται η άποψη όσων προβλέπουν πως η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,3% στις 24.387 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,5% στις 3173 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,25% στις 3442 μονάδες.

Το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,131 δολ., με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν  σε κοινό ανακοινωθέν για το ελληνικό ζήτημα, μετά από έξι ώρες διαπραγματεύσεων. «Αυτό φαίνεται πως μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας σε μία τουλάχιστον «τεχνική» παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στα τέλη του μήνα» σχολιάζουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v