Στήριξη στις αγορές της Ασίας από τον Ντράγκι

Νέο υψηλό 15 ετών στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Στα 120 γεν υποχωρεί το ιαπωνικό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Η υψηλή κερδοφορία των ιαπωνικών επιχειρήσεων, οι επενδυτικές κινήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η θετική επίδραση από την ΕΚΤ.

Με την ΕΚΤ να μοιράζει χρήμα και τις προοπτικές των εταιρικών κερδών στην Ιαπωνία να δείχνουν θετικές, το χρηματιστήριο του Τόκιο οδηγείται σε νέο υψηλό 15 ετών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,17% στις 18.971 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,17% στις 24.150 μονάδες.

Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 2.012 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,09% στις 5.868 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,3% στις 3.238 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,56% στις 3.476 μονάδες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την οικονομία της ευρωζώνης και παράλληλα ανακοίνωσε την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Πέρα από τις ενθαρρυντικές κινήσεις της ΕΚΤ, οι αναλυτές επισημαίνουν και τη θετική εικόνα που υπάρχει από τα εταιρικά αποτελέσματα, κυρίως στην Ιαπωνία. «Τα εταιρικά κέρδη δεν ήταν ποτέ υψηλότερα» σχολιάζει και η Capital Economics. Οι αναλυτές της σημειώνουν επίσης πως οι αγορές ποντάρουν σε νέα στήριξη από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή απέχει πολύ από τον στόχο του 2%, κυρίως λόγω της αλλαγής των δεδομένων στις τιμές ενέργειας. Και ο δομικός πληθωρισμός όμως, ενισχύθηκε κατά μόλις 0,2% τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank επίσης, επισημαίνουν πως το ιαπωνικό χρηματιστήριο παίρνει ώθηση και από το αδύναμο γεν, που τώρα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 120 έναντι του δολαρίου. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε πως το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας θα αυξήσει σημαντικά τις τοποθετήσεις του σε ιαπωνικές μετοχές. «Επίσης, κάποιοι ξένοι επενδυτές που έχασαν την ανοδική τροχιά, επιστρέψουν στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας» αναφέρει η Deutsche Bank.

Πιέσεις πάντως, δέχεται ο κλάδος των βασικών πόρων, ειδικότερα στην αυστραλιανή αγορά, όπου ο σχετικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,5%. Αιτία είναι οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των μετάλλων, καθώς το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησε κατά 3,6% στα 59.74 δολ ανά τόνο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον έξι ετών. Η μετοχή της Fortescue Metals έκλεισε με πτώση σχεδόν 6% και της Atlas Iron 7%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v