Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές τάσεις στις αγορές της Ασίας

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες με τη μείωση επιτοκίων στην Κίνα. Σε υψηλό 7ετίας το χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Οι μεταλλευτικές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Άλμα για το δολάριο σε ρεκόρ 11 ετών.

Συγκρατημένη άνοδο καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας παρά τη νέα μείωση επιτοκίων από την Κίνα και την ενίσχυση του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο 11 ετών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 18826 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,18% στις 24.867 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 19966 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,47% στις 5926 μονάδες που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2008. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν κυρίως οι μεταλλευτικές, με τον σχετικό κλάδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,4%

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,67% στις 3331 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,69% στις 3597 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας το Σάββατο ανακοίνωσε τη δεύτερη μείωση επιτοκίων μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Συγκεκριμένα, μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,35% και το ετήσιο καταθετικό επιτόκιο στο 2,5%. Και ενώ η αντίδραση των αγορών στην προηγούμενη μείωση επιτοκίων ήταν ενθουσιώδης (το χρηματιστήριο της Σαγκάης εκτινάχθηκε κατά 25% τον επόμενο μήνα), τώρα οι κινήσεις είναι περιορισμένες.

«Δεν ήταν έκπληξη» δηλώνει ο Γου Καν, της Shanshan Finance και συμπληρώνει: «Τώρα βρισκόμαστε σε μια αργή ανοδική αγορά, δεν έχουμε τις τρελές κινήσεις που είχαμε στα τέλη του προηγούμενου έτους».

Αυτή την εβδομάδα πάντως, ξεκινά και η ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας όπου βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η πάταξη των αποπληθωριστικών πιέσεων και η ενίσχυση της χρηματοδότησης. «Τους τελευταίους μήνες, η υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή και του δείκτη τιμών παραγωγού ήταν τόσο ευρεία που τα πραγματικά επιτόκια ωθήθηκαν υψηλότερα» δήλωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στην ανακοίνωσή της. Οι αναλυτές της Morgan Staney πάντως εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις χαλάρωσης τους επόμενους μήνες από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται σταθερά σε ανοδική τροχιά. Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση σε υψηλό 5 εβδομάδων, στο 1,1160 δολ. ενώ ο δείκτης δολαρίου αγγίζει το 95,505 που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2003. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v