Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορες

Αρνητικό πρόσημο για τους ασιατικούς δείκτες μετά τα υψηλά 15ετίας για το Τόκιο. Η κίνηση έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας και το κύμα ΙΡΟ στη Σαγκάη. Στο στόχαστρο ο κλάδος βασικών πόρων.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα χρηματιστήρια της Ασίας μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων που είχαν οδηγήσει σε υψηλό 15 ετών το Τόκιο και 7 ετών την αγορά της Αυστραλίας. Οι κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής δεν ήταν οι προσδοκόμενες, ενώ οι επενδυτές στην Κίνα ετοιμάζονται για κύμα νέων δημόσιων εγγραφών.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 18.815,16 μονάδες. Οι επενδυτές προβληματίστηκαν από τα νέα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μία πτωτική τροχιά που συνεχίζεται επί 19 μήνες, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης και τις σαρωτικές επεκτατικές κινήσεις από νομισματική και δημοσιονομική πολιτική για να βγει η Ιαπωνία από τη δίνη του αποπληθωρισμού. Βουτιά 7% κατέγραψε η μετοχή της Sharp καθώς ο εγχώριος Τύπος αναφέρει ότι η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει ζημίες έως και 200 δις. γεν στην οικονομική χρήση.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HangSeng υποχωρεί κατά 0,65% στις 24.726 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 2001 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,4%. Οι επενδυτές στην Αυστραλία άλλωστε απογοητεύτηκαν με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 62% των αναλυτών προέβλεπε νέα μείωση επιτοκίων. Ο κλάδος των βασικών πόρων βρέθηκε στο στόχαστρο στην αυστραλιανή αγορά και κυρίως οι ενεργειακοί όμιλοι, καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent βρέθηκε ξανά να υποχωρεί κατά 4,9%.  

Εντονότερες είναι οι πιέσεις στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 2,15% στις 3264 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,59% στις 3507 μονάδες. Ο αρχικός ενθουσιασμός από τη μείωση των επιτοκίων που ανακοινώθηκε το Σάββατο έχει σβήσει και πλέον επικρατεί η ανησυχία για μείωση της ρευστότητας, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για μπαράζ δημόσιων εγγραφών. Μετά το κλείσιμο των αγορών τη Δευτέρα, 24 κινεζικές επιχειρήσεις πήραν έγκριση να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό το κύμα δημόσιων εγγραφών θα «κλειδώσει» κεφάλαια περίπου 3 τρισ. γουάν (478,1 δις. δολ.) την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v