Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Επιστρέφει ο προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις της Fed και το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξηση επιτοκίων. Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από τα οικονομικά μεγέθη Κίνας και Ιαπωνίας.

 Πιέσεις δέχονται οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας - εκτός Κίνας - καθώς ανακάμπτουν τα σενάρια για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ενώ παράλληλα υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις για  την οικονομία της Ιαπωνίας

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 18.790 μονάδες.  Η κυβέρνηση προχώρησε σε υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο του 2014, καθώς αποδεικνύεται πως τα πολύκροτα Αμπενομικά - δηλαδή η σαρωτική επέκταση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής - δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 1,5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,2% και ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν στο 2,2%.  Σε τριμηνιαία βάση, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες όμως, μειώθηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,1%.

"Ένας λόγος για τον οποίο απογοητεύουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι η στροφή της παραγωγής σε άλλες χώρες που γινόταν τα τελευταία χρόνια" εξηγεί ο Νόριο Μιγιαγκάβα, της Mizuho Securities και συμπλήρωσε: "Εκτιμώ ακόμη ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί, αλλά ο χρηστός οικονομικός κύκλος για τον οποίο μιλούσε η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί"

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,17% στις 24.123 μονάδες. Ο Κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 1% στις 1992 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX  με πτώση 1,29% στις 5793 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε την Παρασκευή με βαριές απώλειες καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων. Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο Κεντρικός Τραπεζίτης Jeffrey Lacker, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο. Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 5,5% έναντι 5,7% τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκαν 295.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 240.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Nicolaus & Co, Chad Morganlander, «Οι επενδυτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις κινήσεις της Fed τους επόμενους μήνες. Τα καλά οικονομικά στοιχεία δημιουργούν την αίσθηση ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων».

Αντίθετη είναι η εικόνα στην κινεζική αγορά, όπου τα ταμπλό είναι πράσινα με στήριξη από τα ενθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας άγγιξε νέο ρεκόρ το Φεβρουάριο, στα 60,6 δισ. δολ., ενώ οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 15% το πρώτο δίμηνο του έτους.  

Έτσι, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,88% στις 3302 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 1,7% στις 3537 μονάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v