Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην Ασία

Οι επενδυτές αγνόησαν τη χαλάρωση νομισματικής πολιτικής στην Κίνα. Αρνητικά πρόσημα παρά την αποδέσμευση ρευστότητας $161 δισ. Οι νέοι κανόνες για τα margin στην Κίνα και η ρευστοποίηση κερδών μετά το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων μηνών.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις ασιατικές αγορές παρά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα, με εντονότερες πιέσεις στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 19.634 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 2146 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,76% στις 5807 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,83% στις 27.144 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 1,23% στις 4234 μονάδες και ο CSΙ 300 στις 4538 μονάδες.

Η πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών συμβαίνει παρά τα νέα μέτρα από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε μείωση του λόγου υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων κατά 100 μονάδων βάσης. Η κίνηση είναι πιο δραστική από ότι αναμενόταν και οδηγεί σε αποδέσμευση ρευστότητας ύψους 161 δισ. δολ. στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Στις ασιατικές αγορές πάντως, φαίνεται πως επικράτησε το ρητό «buy the rumor sell the fact» με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να γυρίζουν στο κόκκινο. Αρκετοί αναλυτές άλλωστε, επισημαίνουν και την φρενήρη ανοδική πορεία των κινεζικών αγορών το τελευταίο διάστημα. Με τη σύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ, καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών. Μόνο το Μάρτιο δημιουργήθηκαν συνολικά 5.75 εκατ. νέοι κωδικοί, ή 205.000 την ημέρα. Ο δείκτης Shanghai Composite, καταγράφει στο 12μηνο κέρδη 104%.  

Παράλληλα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς στην Κίνα επέβαλε την Παρασκευής νέους περιοριστικούς κανόνες για το δανεισμό με margin που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία των χρηματιστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v