Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές της Ασίας

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας με το μπαράζ μεγεθών για την κινεζική οικονομία. Σε χαμηλό 6 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης και σημαντική επιβράδυνση για λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην Ευρώπη και το Μάριο Ντράγκι.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία και ενώ η προσοχή στρέφεται στη Φρανκφούρτη όπου σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 19.869 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά0,33% στις 27.652 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 2119 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,66% στις 5877 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,13% στις 4133 μονάδες και ο CSI 300 ενισχύεται κατά 0,11% στις 4443 μονάδες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο έξι ετών. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε τριμηνιαία βάση, το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 7,3%. Η επιβράδυνση της Κίνας θεωρείται εν γένει αναγκαία και αναπόφευκτη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το οικονομικό και αναπτυξιακό της μοντέλο από τις εξαγωγές και τις ρυπογόνες βιομηχανίες προς την εγχώρια κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, άλλοι δείκτες της οικονομίες, όπως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή έχουν αποδειχθεί σημαντικά κατώτεροι των εκτιμήσεων. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ήδη μειώσει δύο φορές τα επιτόκιά της από το Νοέμβριο ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία και οι αναλυτές περιμένουν νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και κυρίως μειώσεις στο λόγο υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων. 

«Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουμε δει, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ήταν τραγικά» δήλωσε ο Qi Yifeng της CEBM Group και συμπλήρωσε: «Εμμένουμε στην άποψή μας ότι θα υπάρξει και άλλη χαλάρωση πολιτικής»

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 10,2% σε ετήσια βάση - που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από το Φεβρουάριο του 2006 – ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 10,9%. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 5,6% - ο χαμηλός ρυθμός από το Νοέμβριο του 2008 – ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 7%.

Εκτός Κίνας, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται πλέον στη Γηραιά Ήπειρο. Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα και ενώ δεν αναμένονται αποφάσεις αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων ή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, οι αγορές περιμένουν τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι αναζητώντας ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της ευρωτράπεζας, τον τρόπο που θα χειριστεί τη δραματική μείωση των yield, αλλά και το ελληνικό ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v