Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κραχ στις κινεζικές αγορές

Πάνω από το 45% της κινεζικής αγοράς έχει αναστείλει την διαπραγμάτευση. Εντολή από τη διεύθυνση κρατικών assets σε εταιρείες του Δημοσίου να μην πωλούν μετοχές τους. Πτώση έως 8,2% στη Σαγκάη, 7,9% για τον Hang Seng, 3,14% για τον Nikkei. Φόβοι για αποσταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας.

Σε χαμηλό ενάμισι έτους υποχωρούν οι ασιατικές μετοχές, ενώ το γεν κάνει ράλι, με τις κινεζικές μετοχές να κάνουν «βουτιά» μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι η πτώση στις μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου βρίσκεται στα πρόθυρα του «πανικού», καθώς οι επενδυτές αγνοούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Shanghai Composite έφτασε να υποχωρεί πάνω από 8%, ενώ στην Κίνα 1.439 μετοχές κατέγραφαν απώλειες και μόνο 83 κινούνταν ανοδικά.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν το γενικό ξεπούλημα στα blue chips στην αναστολή διαπραγμάτευσης στην οποία προχώρησε ένας τεράστιος αριθμός εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης. Σήμερα πάνω από 500 εισηγμένες στο κινεζικό χρηματιστήριο εταιρείες ανακοίνωσαν αναστολή διαπραγμάτευσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εταιρειών που αναστέλλουν τη διαπραγμάτευσή τους σε 1.300,  ή το 45% της αγοράς, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την πτώση.

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση κρατικών assets της Κίνας είπε στις εταιρίες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση να μην πωλούν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της «ασυνήθιστης μεταβλητότητας της αγοράς».

Η διεύθυνση είπε επίσης σε 112 κρατικούς κολοσσούς να αγοράσουν περισσότερες μετοχές στις εισηγμένες που ελέγχουν προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές των μετοχών.

Η αξία των κινεζικών μετοχών έχει καταγράψει πτώση περίπου 30% από τα μέσα Ιουνίου, με ορισμένους επενδυτές να φοβούνται πως οι αναταραχές στην κινεζική αγορά θα αποσταθεροποιήσουν την πραγματική οικονομία –θεωρώντας μάλιστα πως πλέον αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος και από την κρίση στην ευρωζώνη.

Ο κινεζικός δείκτης CSI υποχωρεί κατά 6,75% στις 3.663 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite  καταγράφει πτώση  5,91% στις 3.506 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng διεύρυνε τις απώλειές του στο 7,9% στις 23,006 μονάδες, ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,14% στις 19.737 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi υποχωρεί κατά 1,2% στις 2.016 μονάδες και κατά 1,93% ο δείκτης ASX στις 5.456 μονάδες.

Σοβαρός «πονοκέφαλος» για τον Xi Jinping

Η «βουτιά» στα κινεζικά χρηματιστήρια, που μέχρι τα μέσα Ιουνίου είχαν υπερδιπλασιάσει την απόδοσή τους, αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και τους κινέζους ηγέτες, που ήδη αγωνίζονται να αποτρέψουν μια εντονότερη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις του Πεκίνου έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα ως προς την ικανότητά του να εφαρμόσει εκείνα τα βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας οικονομικής μεταρρύθμισης.

Η Κίνα έχει πιέσει χρηματιστηριακές και fund managers να υποσχεθούν ότι θα αγοράσουν μετοχές ύψους τουλάχιστον 120 δισ. γουαν (19 δισ. δολαρίων), με την βοήθεια της κεντρικης τράπεζας η οποία θα παράσχει επαρκή ρευστότητα.

Πάντως, η απόφαση-έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας στο τέλος Ιουνίου να μειώσει τα επιτόκια, να χαλαρώσει το margin trading και να ληφθούν άλλα μέτρα σταθερότητας δεν έχουν καθησυχάσει τους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v