«Αιματοχυσία» στις κινεζικές αγορές

Κάθετη πτώση για τους δείκτες Shanghai Composite και CSI, με απώλειες που ξεπερνούν και το 6%. Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέα υποτίμηση του γουάν.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχωρούν οι ασιατικές μετοχές, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα θα επιβαρύνει την περιοχή, ενώ την ίδια ώρα η υποχώρηση του γουάν έναντι του δολαρίου αναζωπυρώνει τους φόβους ότι το Πεκίνο ενδέχεται να ετοιμάζεται για βαθύτερη υποτίμηση του νομίσματος, παρά το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει δηλώσει πως δεν βλέπει λόγο για κάτι τέτοιο.

Το κλίμα επιβαρύνεται και από τις ανησυχίες πως οι επιχειρήσεις μπορεί να "τραβήξουν" λεφτά από την Κίνα, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, αλλά και τις εικασίες πως η κυβέρνηση ενδέχεται να αρχίσει να αποκλιμακώνει τα μέτρα στήριξης της κινεζικής αγοράς.

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε ενθαρρυντικά στοιχεία για τις τιμές κατοικιών, οι οποίες αυξήθηκαν τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα λόγω των αυξημένων πωλήσεων και της βελτίωσης του κλίματος στην αγορά, κάτι που υποδηλώνει πως η αγορά ακινήτων ανακάμπτει σταδιακά, παρά τους γενικότερα δυσμενείς κινεζικούς οικονομικούς δείκτες.

Ο δείκτης Shanghai Composite κάνει "βουτιά" 6,26% στις 3.743 μονάδες και 6,39% ο δείκτης CSI στις 3.817 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,4%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 20.554 μονάδες. 

Απώλειες 1,25% για τον δείκτη Hang Seng στις 23.516 μονάδες, 1,1% για τον ASX στις 5.309 μονάδες και 0,62% για τον δείκτη Kospi στις 1.956 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v