Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Οι επενδυτές ανησυχούν πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ίσως αναγκαστούν να προχωρήσουν επιθετικότερα στον περιορισμό της χαλαρής νομισματικής τους πολιτικής. Ηπιότερες οι πιέσεις στην Κίνα, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον PMI υπηρεσιών.

Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών καταγράφουν οι ασιατικές μετοχές, καθώς οι φόβοι για την άνοδο του πληθωρισμού πίεσαν σημαντικά τα ομόλογα, έριξαν τη Wall Street από τα ιστορικά υψηλά και πυροδότησαν εικασίες πως οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου ίσως αναγκαστούν να προχωρήσουν επιθετικότερα στη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Οι επενδυτές, όπως σχολιάζει το Reuters, φαίνεται πως «τρόμαξαν» από τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ, που έδειξαν πως οι μισθοί στις ΗΠΑ αναπτύσσονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον οκτώμισι ετών, πυροδοτώντας προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού.

Στην Κίνα οι πιέσεις ήταν σημαντικά περιορισμένες, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον PMI υπηρεσιών, με τον δείκτη να αυξάνεται τον Ιανουάριο στις 54,7 μονάδες από 53,9 τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε απώλειες έως 2%, τις υψηλότερες από τα τέλη του 2016, ενώ αυτήν την ώρα οι απώλειες περιορίζονται κάπως στο 1,4%. «Βουτιά» 2,54% κάνει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 22.694 μονάδες, πτώση 1,63% για τον ASX στις 6.128 μονάδες, 1,12% για τον Hang Seng στις 32.236 μονάδες, 1,11% για τον Kospi στις 2.497 μονάδες και 0,13% για τον CSI στις 4.265 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,63% στις 3.483 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v