Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά 5ετίας οι αγορές της Ευρώπης

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ ξεχωρίζουν Philips και Akzo Nobel. Τα σενάρια για τις κινήσεις της Fed. Στάση αναμονής ενόψει κρίσιμων στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ.

Σταθεροποιητικά στα υψηλά επίπεδα 5ετίας κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,15% στις 8851 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% στις 4273 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,73% στις 6624 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,18% στις 9983 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,53% στις 6379 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,46% στις 19.182 μονάδες.

Ο FTSEurofirst 300 κινείται ανοδικά για 8η συνεχή συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,1% στις 1.278,28 μονάδες, ενώ νωρίτερα άγγιξε τις 1,278,75 μονάδες που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Royal Philips με άλμα 5,8% καθώς ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών το τρίτο τρίμηνο. Ράλι 6,8% καταγράφει και η μετοχή της Akzo Nobel καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο.

Νωρίτερα, η αυστραλιανή αγορά έκλεισε σε υψηλό 5ετίας ενώ στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,6%. Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, που σημαίνει πως ο S&P 500 θα ανοίξει κατά τη σημερινή συνεδρίαση κοντά στο υψηλό των 1.744 μονάδων.

Οι αγορές επισημαίνουν πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την κινεζική οικονομία ήταν ενθαρρυντικά. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται μπαράζ οικονομικών μεγεθών για τις ΗΠΑ που είχαν αναβληθεί κατά τη διάρκεια του κρατικού λουκέτου, με επικρατέστερα τα στοιχεία για την ανεργία, που ανακοινώνονται την Τρίτη. Τα στοιχεία αυτά θα κρίνουν πλέον την πορεία του περιβόητου tapering της Fed, δηλαδή της μείωσης των αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, που ο Μπεν Μπερνάνκε έχει συνδέσει με την πορεία που καταγράφεται στην αγορά εργασίας.

Η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα. Σήμερα οι αγορές περιμένουν μεταξύ άλλων αποτελέσματα για  McDonald’s Halliburton Co. που ίσως επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v