Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηνεμία στις αγορές της Ευρώπης

Οριακές κινήσεις για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Επιφυλακτικότητα ενόψει των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ. Σενάρια για φούσκα στην αγορά κατοικιών της Κίνας και νευρικότητα για τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,08% στις 8860 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,07% στις 4274 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,15% στις 6.666 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,17% στις 10.018 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,73% στις 6359 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,04% στις 19.273 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι επενδυτές προβληματίζονται από τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές των ακινήτων στην Κίνα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση κατά 9,1% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο και αύξηση των τιμών σε 69 από τις 70 πόλεις της Κίνας.Η ανοδική πορεία στις τιμές των ακινήτων είναι παράγοντας επιφυλακτικότητας για τους επενδυτές γιατί ενδεχομένως να πυροδοτήσει παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος φούσκας.

Πέραν αυτών, η προσοχή στρέφεται σήμερα και στην Ουάσιγκτον όπου – μετά από αναβολή δύο εβδομάδων λόγω του κυβερνητικού λουκέτου – ανακοινώνονται τα στοιχεία για την ανεργία. Ο ίδιος ο Μπεν Μπερνάνκε έχει δηλώσει πως η πορεία της νομισματικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα καθοριστεί από την πρόοδο που καταγράφεται στην αγορά απασχόλησης.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Deutsche Lufthansa με πτώση 3,8% καθώς η αεροπορική εταιρεία δηλωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη 9μήνου μειώθηκαν στα 660 εκατ. ευρώ, από 907 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στο αντίποδα, η Novartis ενισχύεται κατά 0,6% καθώς προχώρησε σε δεύτερη αναβάθμιση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v