Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες και ισχυρές πιέσεις στον ευρωπαϊκό Νότο. Στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές αφού η ΕΚΤ παρουσίασε τους κανόνες των stress test. Αρνητικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα. Πλησιάζει το $1,38 το ευρώ

Πτωτικά κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe 600 να «σπάει» το ανοδικό σερί των τελευταίων 9 συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τον νέο «γύρο» εταιρικών αποτελεσμάτων. Εντονότερες είναι οι πιέσεις για τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο, αφού η ΕΚΤ ανακοίνωσε τους κανόνες και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα προσεχή stress test. 

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,42% τις 8910 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,93% στις 4255 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100,

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,91% στις 9820 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 1,28% στις 6265 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,76% στις 19.030 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κοινοποίησε τους όρους που θα διέπουν τα προσεχή stress test, όπου - μεταξύ άλλων - διευθετείται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι εκείνα με καθυστερήσεις 90 ημερών και πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ορίζεται στο 8%. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχωρούν ως και 3%, καθώς υπάρχουν ευρείες ανησυχίες πως τα στρες τεστ ενδεχομένως να αποκαλύψουν κρυφά κενά. Οι μετοχές των περισσότερων μεγάλων τραπεζών σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία υποχωρούν κατά περίπου 2%.

Η  Royal Bank of Scotland Group υποχωρεί κατά 3%, η Intesa Sanpaolo κατά 2.7%, η Banco Santander κατά 2.5% και η BNP Paribas κατά 2%.

Επίσης, αρνητικές εκπλήξεις υπήρξαν και από το "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της STMicroelectronics κατέγραφε πτώση 5,4% μετά την ανακοίνωση ζημιών για το γ' τρίμηνο, ενώ χαμηλότερα κατά 2,3% κινούνταν η μετοχή της Orange μετά την ανακοίνωση πτώσης 7,7% στα κέρδη του γ' τριμήνου. Αντιθέτως κέρδη έως 2,6% σημείωνε η μετοχή της Peugeot μετά την επιβεβαίωση του guidance για το σύνολο της χρήσης.

Στα 1,3755 δολάρια διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, ενώ η τιμή spot του χρυσού κινείται στα 1.333,85 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v