Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν οι ευρωαγορές

Συνεχίζεται το sell off στον τεχνολογικό κλάδο και τις τηλεπικοινωνίες. Προβληματίζουν οι υψηλές αποτιμήσεις. Νευρικότητα για την κρίση στην Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν απειλεί με διακοπή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό καθώς συνεχίζεται το παγκόσμιο sell off στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και τις τηλεπικοινωνίες. Μετά τη βουτιά του 3% για το Nasdaq και την κάθετη πτώση του Nikkei που έχασε τις 14.000 μονάδες, οι ευρωπαϊκοί δείκτες δέχονται συγκρατημένες πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,8% στις 9283 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,33% στις 4355 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,28% στις 6557 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες σχεδόν 2% στις 10.136 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,52% στις 7388 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,23% στις 21.379 μονάδες.

Μία αιτία για το δυσμενές κλίμα είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί ότι η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μπορεί να εμποδιστεί εάν η Μόσχα μειώσει τη ροή προς την Ουκρανία λόγω των απλήρωτων τιμολογίων. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μέσο εκβιασμού.  

Το θετικό όμως, είναι πως οι συνήθεις ασφαλιστικές δικλείδες των επενδυτών – το γεν, τα αμερικανικά Treasuries και ο χρυσός- δεν καταγράφουν σημαντική άνοδο. Ο χρυσός μάλιστα υποχωρεί κατά 0,25% στα 1.317 δολ. ανά ουγκιά.

«Οι αναλυτές αναφέρουν πως ο βασικός καταλύτης δεν είναι άλλος από τις υψηλές αποτιμήσεις» σχολιάζουν οι Financial Times.  Η αποτίμηση του Nasdaq αγγίζει το 35 και του S&P 500 (που υποχώρησε χθες σε χαμηλό δύο μηνών) το 16,8, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ο MSCI All-Country World Index διαπραγματεύεται 16,8 τα προβλεπόμενα κέρδη.

Ο προβληματισμός είναι εντονότερος για τις αποτιμήσεις του τεχνολογικού κλάδου. Έτσι, σχεδόν όλες οι μετοχές που περιλαμβάνονται στον Stoxx 600 Technology Index κινούνται πτωτικά ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η ARM Holdings που καταγράφει πτώση 4,1%

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v