Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών με νέα "βουτιά" στην Μόσχα

Τα αρνητικά πρόσημα κυριαρχούν στις ευρωαγορές. Η προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα. Διατηρείται η νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές με την προσοχή να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ διατηρείται η νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν αρνητικά, οι απώλειες περιορίστηκαν το μεσημέρι, αλλά το απόγευμα όλα τα πρόσημα έγιναν "κόκκινα."

Την αναθέρμανση της νευρικότητας προκαλεί η φήμη από το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS ότι έχει πραγματοποιηθεί εισβολή ρωσικών δυνάμεων σε ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας.

Αυτή την ώρα ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,6% στις 9188 μονάδες το μεσημέρι, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,79% στις 4349 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,48% στις 6.552 μονάδες.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας Micex διολισθαίνει 2,6% μετά και την νέα ακύρωση ομολογιακής έκδοσης σε ρούβλια για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,62% στις 10.125 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,03% στις 7235 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1% στις 21.101 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η μετοχή της SABMiller υποχωρεί κατά 2,4% καθώς τα στοιχεία πωλήσεων που ανακοίνωσε δεν ικανοποίησαν την αγορά. Στον αντίποδα, η μετοχή της L’Oreal ενισχύεται κατά 1,1% καθώς η εταιρεία καλλυντικών ανακοίνωσε αύξηση εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι επενδυτές αναμένουν αποτελέσματα κολοσσών όπως η Coca-Cola, η Intelκαι η Yahoo.

Από το μέτωπο της οικονομίας, οι ειδήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία, υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων. Στην Κίνα επίσης ανακοινώθηκε ανησυχητική μείωση της ρευστότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Συγκεκριμένα, η προσφορά χρήματος Μ2 μειώθηκε κατά 19% το Μάρτιο σε χαμηλό 13 ετών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας που είχαν καταληφθεί από φιλορώσους αντάρτες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να κλιμακώσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα, ενώ και η Ουάσιγκτον απειλεί τη Μόσχα με νέα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v