Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Κάθετη πτώση στην Πορτογαλία με βουτιά 50% στην Banco Espirito Santo. Έντονος ο προβληματισμός από τη νέα πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Οι θετικές και οι αρνητικές εκπλήξεις στα εταιρικά αποτελέσματα.

Απώλειες μετρούν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης καθώς ο ιός της Banco Espirito Santo ξαναχτυπά, ενώ παράλληλα τα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας προκαλούν έντονο προβληματισμό. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,89% στις 9.508 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,78% στις 4.278 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,35% στις 6.750 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,59% στις 10.764 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2,37% στις 6.025 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,06% στις 20.659 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα, πάντως, ο πορτογαλικός δείκτης PSI κατέγραψε πτώση 4,5%, καθώς η μετοχή της Banco Espirito Santo, μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης, βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση που ξεπέρασε το 50%. Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας διέταξε τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τονίζοντας μάλιστα πως τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου αντιμετωπίζουν και ποινικές κυρώσεις. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ 3,6 δισ. ευρώ για το τρίμηνο, εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητά της ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Πέραν των εξελίξεων στη Λισαβόνα, οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων, όπου υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις, θετικές αλλά και αρνητικές. Η γαλλική Sanofi και η Royal Dutsch Shell ξεπέρασαν τις προσδοκίες με αποτέλεσμα να καταγράφουν κέρδη 4% και 3% αντιστοίχως. Στον αντίποδα, η μετοχή της Adidas βουλιάζει κατά 9% και της Lufthansa κατά 5,6% επειδή τα αποτελέσματα τριμήνου δεν ικανοποίησαν τις αγορές. 

Εκπλήξεις υπήρξαν και από το μέτωπο της οικονομίας με τις αγορές να βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,4% τον Ιούνιο εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v