Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικά βήματα ανόδου στην Ευρώπη

Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για τις αγορές. Τι περιμένουν οι επενδυτές σήμερα από την Τζάνετ Γέλεν. Απόπειρα ανάκαμψης για τη στερλίνα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Σκοτία. Ένεση ρευστότητας 81 δισ. δολ. από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Απόπειρα ανάκαμψης πραγματοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές από τα χαμηλά δύο εβδομάδων με τους δείκτες να ακολουθούν κατά πόδας τη Wall Street που χθες βρέθηκε βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,47% στις 9.677 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,75% στις 4.442 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,29% στις 6.808 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,93% στις 10.900 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,18% στις 5.887 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα 1% στις 20.994 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου κινούνται πτωτικά καθώς  η ΕΚΤ ξεκινά την πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO.

Οι επόμενες 48 ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία των αγορών. Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed και οι αγορές περιμένουν με αγωνία να δουν εάν η Τζάνετ Γέλεν θα επαναλάβει τη δέσμευση διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για «σημαντικό χρονικό διάστημα» όπως έκανε τους προηγούμενους μήνες.

Αύριο διεξάγεται και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Τρεις δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, δίνουν προβάδισμα στο «Όχι» με 52%. Έτσι και η στερλίνα κινείται ανοδικά, στο 1,6292 δολ.

Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αποκαλύπτουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 81 δισ. δολ. προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία. Η είδηση αυτή στήριξε τις κινεζικές αγορές, με το Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 0,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v