Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο κόκκινο οι περισσότεροι δείκτες. Έντονη νευρικότητα ενόψει της Fed, αλλά και του δημοψηφίσματος στην Σκωτία. Προβληματίζουν τα κινεζικά μεγέθη. Ξεχωρίζουν SABMiller και Heineken. Κάθετη πτώση για Air France - KLM λόγω της σαρωτικής απεργίας.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, στην πρώτη συνεδρίαση μίας εβδομάδας που αναμένεται δύσκολη και με πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μείζον θέμα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Την επομένη, διεξάγεται και το κρίσιμο δημοψήφισμα της Σκωτίας που θα μπορούσε να οδηγήσει και στο διαμελισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Και όλα αυτά, ενώ τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,21% στις 9631 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,41% στις 4423 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,43% στις 6,778 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,34% στις 10.851 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,22% στις 5824 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,72% στις 20919 μονάδες.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 6,9% σε ετήσια βάση, από 9% τον προηγούμενο μήνα. Είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από το Δεκέμβριο του 2008 και συμπίπτει με πληθώρα ακόμη στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι ο κινεζικός δράκος επιβραδύνεται. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 2,2%, η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια επιβραδύνθηκαν στο 16,5% ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 10% τους πρώτους 8 μήνες του έτους.

Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει πλέον ανέφικτο τον στόχο  του Πεκίνου για ανάπτυξη 7,5% το 2014, ενώ η Royal Bank of Scotland υποβάθμισε την πρόβλεψή της στο 7,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6%.

«Λες και δεν είχαν αρκετά οι επενδυτές να περιμένουν αυτή την εβδομάδα με το δημοψήφισμα στην Σκωτία και τη συνεδρίαση της Fed, τώρα έχουν και τα στοιχεία της Κίνας που θυμίζουν σε όλους ότι βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μία απότομη επιβράδυνση» δήλωσε ο Jonathan Sudaria της Capital Spreads.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Fed του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι οι αγορές είναι εφησυχασμένες στο θέμα των επιτοκίων, οι επενδυτές αναθεωρούν τα σενάριά τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί το δολάριο σε υψηλό 6ετίας έναντι του γεν και να ενισχυθούν οι αποδόσεις των 10ετών Treasuries. Η διήμερη συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται στις 17 Σεπτεμβρίου και όλοι αναμένουν τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν επί του θέματος.

Την επομένη διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Σκωτία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Βρετανίας. Νέα δημοσκόπηση, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα, από την εταιρεία ICM και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times, δείχνει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει ανέλθει στο 54%, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή της στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο 46%.

Από επιχειρηματικές ειδήσεις ξεχωρίζει το «όχι» της οικογένειας Heineken στο ενδιαφέρον εξαγοράς από την βρετανική ζυθοποιία SABMiller. Η αγορά επικρότησε αυτή την εξέλιξη και για τις δύο εταιρείες με αποτέλεσμα η μετοχή της SABMiller να ενισχύεται κατά 5,1% και της Heineken κατά 1,7%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Air France-KLM καταγράφει πτώση 2,9% καθώς  δήλωσε ότι αναμένει τις πιο δύσκολες απεργιακές κινητοποιήσεις από το 1998. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης εκτιμά ότι θα ακυρωθεί το 52% των πτήσεων με κόστος 20 εκατ. ευρώ, λόγω της εβδομαδιαίας απεργίας των πιλότων που ξεκινά σήμερα Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v