Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές της Ευρώπης

Έντονη νευρικότητα εν όψει της Fed, αλλά και του δημοψηφίσματος στη Σκωτία. Αρνητικές εκπλήξεις από την οικονομία, ενώ ο ΟΟΣΑ ζητά από την ΕΚΤ ποσοτική χαλάρωση. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, στην πρώτη συνεδρίαση μίας εβδομάδας που αναμένεται δύσκολη και με πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μείζον θέμα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Την επομένη, διεξάγεται και το κρίσιμο δημοψήφισμα της Σκωτίας που θα μπορούσε να οδηγήσει και στον διαμελισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Και όλα αυτά ενώ τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,1% στις 9.660 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,22% στις 4.431 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,21% στις 6.792 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,34% στις 10.851 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,96% στις 5.839 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα 0,84% στις 20.883 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Από το μέτωπο της οικονομίας, οι ειδήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως της ευρωζώνης, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 6,9% σε ετήσια βάση, από 9% τον προηγούμενο μήνα. Είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Δεκέμβριο του 2008 και συμπίπτει με πληθώρα ακόμη στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι ο κινεζικός δράκος επιβραδύνει. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε 2,2%, η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια επιβραδύνθηκε στο 16,5%, ενώ οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν κάμψη 10% το οκτάμηνο του έτους.

Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει πλέον ανέφικτο τον στόχο  του Πεκίνου για ανάπτυξη 7,5% το 2014, ενώ η Royal Bank of Scotland υποβάθμισε την πρόβλεψή της στο 7,2% έναντι αρχικής εκτίμησης 7,6%.

«Λες και δεν είχαν αρκετά οι επενδυτές να περιμένουν αυτήν την εβδομάδα με το δημοψήφισμα στη Σκωτία και τη συνεδρίαση της Fed, τώρα έχουν και τα στοιχεία της Κίνας που θυμίζουν σε όλους ότι βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μία απότομη επιβράδυνση» δήλωσε ο Jonathan Sudaria της Capital Spreads.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Fed του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι οι αγορές είναι εφησυχασμένες στο θέμα των επιτοκίων, οι επενδυτές αναθεωρούν τα σενάριά τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί το δολάριο σε υψηλό 6ετίας έναντι του γεν και να ενισχυθούν οι αποδόσεις των 10ετών Treasuries. Η διήμερη συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται στις 17 Σεπτεμβρίου και όλοι αναμένουν τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν επί του θέματος.

Την επομένη διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Βρετανίας. Νέα δημοσκόπηση, λίγες μέρες πριν από τη διαδικασία, από την εταιρεία ICM, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times, δείχνει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει ανέλθει στο 54%, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή της στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο 46%.

Από επιχειρηματικές ειδήσεις ξεχωρίζει το «όχι» της οικογένειας Heineken στο ενδιαφέρον εξαγοράς από τη βρετανική ζυθοποιία SABMiller. Η αγορά επικρότησε αυτήν την εξέλιξη και για τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα η μετοχή της SABMiller να ενισχύεται κατά 5,1% και της Heineken κατά 1,7%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Air France-KLM καταγράφει πτώση 2,9% καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει τις πιο δύσκολες απεργιακές κινητοποιήσεις από το 1998. Η μεγαλύτερη αεροπορική της Ευρώπης εκτιμά ότι θα ακυρωθεί το 52% των πτήσεων με κόστος 20 εκατ. ευρώ, λόγω της εβδομαδιαίας απεργίας των πιλότων που ξεκινά σήμερα Δευτέρα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v