Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές της Ευρώπης

Σταθεροποιητικά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Η προσοχή στο Eurogroup, ενώ ο Μάριο Ντράγκι ζητά στήριξη από τις κυβερνήσεις. Σε ισχύ οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Επιμένει η νευρικότητα στο Λονδίνο λίγες ημέρες πριν το σκωτσέζικο δημοψήφισμα.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς η Ευρώπη έθεσε σε ισχύ νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο σημερινό Eurogroup μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι, αλλά και την πρόταση που θα καταθέσει επί τάπητος η Πολωνία για σχέδιο επενδύσεων 700 δις. ευρώ.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,19% στις 9672 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05% στις 4438 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,24% στις 6.814 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,2% στις 10.908 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,02% στις 5923 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,18% στις 21.130 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συναντάται σήμερα στο Μιλάνο με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης με βασικό θέμα συζήτησης την οικονομική ανάκαμψη, την πρόοδο στην τραπεζική ενοποίηση. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως δήλωσε πως η οικονομία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μόνο εάν οι κυβερνήσεις συνεργαστούν με την ΕΚΤ. «Είναι ουσιώδες να υπάρξει αποφασιστική αύξηση των επενδύσεων για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός κοντά στο επίπεδο που θα θέλαμε, ώστε να δοθεί τόνωση στην οικονομία και να μειωθεί η ανεργία» δήλωσε ο κ. Ντράγκι  και συμπλήρωσε: «Κανένα κίνητρο από τη νομισματική πολιτική και κανένα κίνητρο από τη δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν συνοδεύεται από τις σωστές διαρθρωτικές πολιτικές… πολιτικές που να προάγουν την ανάπτυξη και να ενισχύουν την εμπιστοσύνη»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας δήλωσε πως η χώρα του κατεβαίνει στο Eurogroup με πρόταση επενδυτικού σχεδίου 700 δισ. ευρώ για έργα υποδομών κυρίως στις χώρες που έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη ύφεση, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αν και η Πολωνία είναι στενός συνεργάτης της Γερμανίας στην πολιτική λιτότητας, ο Mateusz Szczurek παραδέχθηκε πως αναμένει γερμανικές ενστάσεις σε αυτή την πρωτοβουλία.

Πέρα από τις σκληρές διαπραγματεύσεις για την οικονομία, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η ΕΕ έθεσε σήμερα σε ισχύ νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αναμένεται να καταδείξουν σύντομα τον αντίκτυπο από την ουκρανική κρίση. Επίσης, λίγες ημέρες απομένουν για το δημοψήφισμα της Σκωτίας με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σκληρό ντέρμπι. Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δίνει προβάδισμα στο «Όχι» με 52% έναντι 48% για το «Ναι» εξαιρώντας όμως, το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v