Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παγωμένες» οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στην Σκοτία

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες, καθώς άνοιξαν οι κάλπες στην Σκοτία. Ανακούφιση από τις χθεσινές αποφάσεις της Fed, ενώ προβληματίζουν τα κινεζικά στοιχεία. Η προσοχή και στο πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ.

Διστακτικά βήματα ανόδου κάνουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street και ενώ η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην Σκοτία όπου άνοιξαν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,33% στις 9693 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21% στις 4440 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται με βήμα σημειωτόν καταγράφοντας άνοδο 0,05% στις 6.783 μονάδες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται πως θα κριθεί στο νήμα. Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δίνει προβάδισμα στο «Όχι» με 52%, που όμως, εμπίπτει στα όρια του στατιστικού λάθους.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,13% στις 10.921 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5870 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,03% στις 21106 μονάδες.

Χθες, o δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό με στήριξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε το guidance για τα επιτόκια, ενώ προχώρησε και στη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια. Στην ομιλία της, η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen υποστήριξε ότι η υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για «σημαντική περίοδο» (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση), εξαρτάται από τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές ωστόσο, προβληματίζονται για τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου χθες η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 81 δισ. δολ. Η επιβράδυνση στην αγορά κατοικιών – που θεωρείται η αιτία όλων των προβλημάτων – συνεχίζεται. Τον Αύγουστο, οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν σε 68 από τις 70 πόλεις που παρακολουθεί η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στο 8μηνο, οι τιμές κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 11% λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και καθώς οι τράπεζες έχουν σφίξει την στρόφιγγα του δανεισμού.

Επίσης σήμερα ξεκινά και η πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν το μεσημέρι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα λάβουν σε αυτή την πρώτη φάση τετραετή δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,15%.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Bayer με κέρδη 4,9% καθώς δήλωσε ότι προχωρά σε spin off της μονάδας πλαστικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v