Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό - Άνοδος 0,9% για DAX

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Υποχωρεί το ευρώ, στα 1,2876 δολ. Οι δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν που καθησύχασαν τις αγορές, και τα αποτελέσματα των TLTRO της ΕΚΤ. Η προσοχή επικεντρώνεται τώρα στην Σκοτία. Μίνι ράλι 5% για την Bayer.

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street και ενώ η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην Σκοτία όπου άνοιξαν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,97% στις 9755 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,69% στις 4462 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,49% στις 6.811 μονάδες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται πως θα κριθεί στο νήμα. Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δίνει προβάδισμα στο «Όχι» με 52%, που όμως, εμπίπτει στα όρια του στατιστικού λάθους.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,74% στις 10.988 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,17% στις 5926 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,42% στις 21200 μονάδες.

Νωρίτερα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε για πρώτη φορά φέτος πάνω από τις 16.000 μονάδες, ενώ χθες, o δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό με στήριξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε το guidance για τα επιτόκια, ενώ προχώρησε και στη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια. Στην ομιλία της, η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen υποστήριξε ότι η υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για «σημαντική περίοδο» (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση), εξαρτάται από τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει  ακόμη θαυμάσιο περιβάλλον για τις μετοχές, καθώς η Fed υποδεικνύει ότι δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τώρα και έχουμε ένα αδύναμο ευρώ που βοηθά τις εξαγωγικές επιχειρήσιες» εξηγεί ο Robert Halver της Baader Bank.

Το ευρώ συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία, στα 1,2876 δολ., κυρίως λόγω των στοιχείων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συμμετοχή των τραπεζών στην πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών (μόλις 82,6 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών στα 150 δισ. ευρώ) κυρίως γιατί οι τράπεζες περιμένουν την ολοκλήρωση των stress test, αλλά και τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς εγγυημένων τίτλων (ABS) που έχει εξαγγείλει ο Μάριο Ντράγκι.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Bayer με κέρδη 5% καθώς δήλωσε ότι προχωρά σε spin off της μονάδας πλαστικών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v